Nevhodné vánoční dárky nosí lidé zpět do obchodů. Zboží chtějí vyměnit, nebo úplně vrátit

30. prosinec 2021 06:55

Po předvánoční nákupní horečce se situace v obchodech zklidnila. Nastává ale čas, kdy lidé začnou vracet nevhodné dárky, nebo měnit zboží za jiné. Po minulých svátcích mohli lidé v některých prodejnách zboží vracet třeba až do začátku května, protože obchody byly kvůli koronaviru dlouhou dobu uzavřené. Teď už je situace zase stejná jako před pandemií.

Do obchodu s outdoorovými potřebami v Českých Budějovicích přišla jeden z vánočních dárků vyměnit paní Jitka. „Manžel mě trochu podcenil a koupil nejmenší dámskou velikost, ale já potřebuji trochu větší. Něco určitě vybereme. Myslím, že vracení dárků se v poslední době hodně zlepšilo, vůbec není problém,“ popisuje.

Podle majitele obchodu Františka Kuse je zatím počet zákazníků vracejících zboží nízký. Větší nápor očekává až začátkem nového roku. „Kulminuje to koncem prvního týdne a v druhém týdnu v lednu. Teď má většina zákazníků dovolenou, navštěvují příbuzné a podobně,“ říká.

V knihkupectví v Kanovnické ulici klesl oproti předvánoční době počet návštěvníků až o dvě třetiny. Vedoucí prodejny Tomáš Kreml popisuje, jak se při vrácení, nebo výměně zboží postupuje. „Zákazník přijde s knihou, buď má účtenku, nebo klubovou kartu, protože klubová karta umožňuje výměnu bez účtenky, a potom se snažíme do měsíce od nákupu knihu vyměnit, nebo vrátit peníze.“

Při nákupu na internetu je možné zboží bez udání důvodu vrátit do 14 dnů. U kamenných obchodů je to ale jinak, vše závisí na tom, jak se prodejce se zákazníkem domluví. Podrobnosti k pravidlům vrácení a výměny zboží nabízí přehledně třeba webové stránky České obchodní inspekce.

Spustit audio

Související