Nevyužívaná autobusová linka H1 pro handicapované cestující končí. Nahradí ji mikrobusy na objednání

10. leden 2024 11:02

Na konci letošních letních prázdnin přestane v Praze fungovat zvláštní autobusová linka pro handicapované cestující. Vedení Prahy se rozhodlo její provoz ukončit kvůli malému vytížení, ale i kvůli velkým zpožděním v provozu. Lidé místo toho budou moct využívat speciální mikrobusy na objednání. Ty už v metropoli a okolí Prahy fungují, jejich provoz magistrát teď ještě posílí.

Důvodem, proč autobusová linka s označením H1 končí, je malý zájem. Ten vedl už v roce 2019 ke zkrácení trasy této linky. Podle společnosti ROPID i vedení Prahy sveze autobus přes den víc řidičů než cestujících.

Zájem o polookružní autobusový spoj, který jezdí z Chodova přes Krč k Jedličkovu ústavu, náměstí Republiky a zpět, je minimální. „I z toho důvodu, že je sužována častými kolonami v centru. Její zpoždění dosahuje běžně několik i desítek minut,“ dodává náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib z Pirátů.

Posílení mikrobusů

Handicapovaní cestující o zvláštní spoje ale nepřijdou. Magistrát posílí takzvanou Bezba dopravu menšími spoji. Město pořídí osm nových speciálně upravených aut určených na přepravu především těžce tělesně postižených lidí. Tím doplní flotilu, ve které už 35 takových vozidel je.

Čtěte také

„Jedná se o mikrobusy, které umožňují přepravu osob na vozíku. Jeden uveze až čtyři osoby. Tento systém obsluhuje nejenom hlavní město Prahu, ale i první tarifní pásmo Středočeského kraje,“ vysvětluje Zdeněk Hřib.

Mikrobusy si lidé můžou objednávat telefonicky nebo e-mailem, kontakty jsou uvedeny na webu bezba.cz. To je potřeba kvůli velkému zájmu s předstihem. Podle Hřiba bylo nutné denně až padesát lidí odmítat.

Magistrát předpokládá, že nově mikrobusy odvezou zhruba 350 lidí denně. Některé budou mít od srpna i pevná stanoviště v Praze na Pankráci a na Strahově.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související