Nevzdat cestu na vrchol a cejtit sám sebe. Podzimní bangery solí 58G, Giudi, Shygirl nebo Ladytron

19. říjen 2022
Topinky

Znovuzrození britští elektronici Ladytron tentokrát putují k utopickému Městu andělů, zatímco zemitější rappeři 58g nás berou mezi regály jihlavského nákupáku. Česko-italská umělkyně Guidi ale dobře ví, že se všichni zarputile motáme v labyrintu. Rewind!

Shygirl - Poison

Credits: Blane Muise, Daniel Harle, Salvador Navarrete
Label: Because Music
Album: Nymph

Debutová dlouhohrající nahrávka anglické rapperky a DJky Shygirl nazvaná Nymph vyšla na konci září a bude pravděpodobně jednou z kandidátek na desku roku 2022 (nebo to tak alespoň vypadá podle recenzí). My si z ní ještě vytahujeme track Poison, který produkoval anglický hyperpopový demiurg Danny L Harle (Charli XCX, Caroline Polachek nebo Flume). Spoluautorem písně je i další výrazná postava současného experimentálního popu Sega Bodega. Shygirl v písni varuje všechny, kteří by si mohli myslet, že milovat ji, je jednoduché: „Jsem jed ve tvých žilách. Když si myslíš, že už vidíš světlo, oživím tě.“

Ladytron - City Of Angels

Credits: Helen Marnie, Mira Aroyo, Daniel Hunt, Reuben Wu
Label: Cooking Vinyl
Album: Time’s Arrow

Dystopický synthpop pro dystopické časy  ̶  tak před třemi lety zněla comebacková eponymní deska liverpoolské čtveřice Ladytron, která na nelítostně nihilistické nahrávce vjížděla do třetí dekády nového milénia v outfitech jezdců apokalypsy. Britští elektroclashoví veteráni se vrátili do povědomí publika i během pandemie, kdy na TikToku nečekaně explodoval jejich dvacet let starý hit Seventeen z kultovní desky Light & Magic, který má k dnešku na Spotify už přes 40 milionů streamů. Není divu, že na 20. ledna roku 2023 Ladytron chystají vydání svého nového, v pořadí sedmého alba Time’s Arrow, na které nás britsko-bulharský kvartet teasuje nečekaně optimistickým singlem City Of Angels. Dynamická elektropopová skladba s tradičně ledovými synťáky, bohatými industriálními texturami a shoegazeovými melodiemi v sobě spojuje křehkou krásu a bezmála utopický vibe.

Tkay Maidza - High Beams (JPEGMAFIA Remix)

Credits: Takudzwa Maidza, Barrington Hendricks, Daniel Farber, Anthony Woods, Mary Williams
Label: 4AD
Album: High Beams (JPEGMAFIA Remix) single

Mezikontinentální střet dvou předních hiphopových experimentátorů, to je nová verze tracku High Beams. Americký rapper JPEGMAFIA znovu vyslyšel pozvání od australské rapperky Tkay Maidza a přidal nové verše do její skladby. High Beams byla původně ke slyšení na její loňské mixtape Last Year Was Weird, Vol. 3, nová verze se ale rapperce tak zalíbila, že se ji rozhodla vydat i jako klip, v němž se prohání na motorce. JPEGMAFIA a Tkay Maidza se setkali už potřetí, před třemi lety JPEGMAFIA hostoval ve skladbě Awake, vloni se Tkay Maidza objevila na jeho desce LP!. O beat se postaral Dan Farber.

58G - Rewind ft. Annet X

Credits: Tomáš Kučera, Roman Bartoš, Nikolas Giňa, Aneta Charitonová
Label: Warner
Album: City Park

Jihlavská rapová úderka 58G nejprve v polovině října ohlásila turné a pak hned vzápětí vydala i novou desku. City Park je třetím počinem tria TK27, Doktor a Humla za tři roky jejich existence, během níž už stihli získat cenu Vinyla za rok 2020. Novinka je pojmenovaná podle jihlavského nákupního střediska, které hrálo v životě členů důležitou roli. 58G tentokrát porušili svoje pravidlo o tom, že na svých nahrávkách nepotřebují hosty – na City Park se objevují Yzomandias, Nik Tendo, producent Lvcifer a také Annet X. Pražská hudebnice rapuje i zpívá v tracku Rewind, který je o odhodlání nevzdat svoji cestu na vrchol. Deska City Park se bude křtít 9. listopadu v Lucerna Music Baru.

Giudi - Labirinto

Credits: Jitka Martiriggiano, Nicholas Coolidge
Label: self-released
Album: Labirinto single

Do rotace pro vás tentokrát vybíráme také českou skladbu, která je kompletně v italštině. Účastnice loňského Czechingu, audiovizuální umělkyně, zpěvačka a songwriterka Jitka Martiriggiano aka Giudi, je totiž rozkročena právě mezi domácím Českem a (jižní) Itálií, kde delší dobu žije. Na novince Labirinto pokračuje v ohledávání různých žánrů a témat  ̶  rock, futuristický synthpop nebo balady s nádechem folkloru ale tentokrát vyměnila za rázný reggaeton, který používá jako platformu k řešení konfliktu mezi fyzickým tělem a duší. Skladba je také první ochutnávkou z chystaného debutu, který vydá příští rok. V mezičase si připomeňte její vystoupení z pražského klubu Fuchs2 v rámci Czechingu.

Royel Otis - Kool Aid

Credits: Otis Pavlovic, Royal Maddel, Chris Collins
Label: House Anxiety / Ourness
Album: Kool Aid single

Těsně předtím, než se kamarádi z dětství Otis Pavlic a Royal Maddel aka Royel Otis vydali na své letošní turné po Evropě, potěšili fanoušky singlovou novinkou Kool Aid. Ta přichází po EPčku Bar & Grill z konce léta a opět ji – jak pro v Sydney usazené dream-popové duo bývá zvykem – rámuje zvuk indie popu desátých let s příměsí surf rocku. „Je o momentě po letech, co tě porážela ta nejvíc cool holka široko daleko. Je o něco starší, kolují o ní všemožné zvěsti, ale z nějakého důvodu je tebou zabavena a chce tě naučit novým trikům. Přestože se k tobě nechová hezky, přinese ti vzpruhu a taky vytoužený pouliční kredit,“ vysvětlují Royel Otis genezi skladby. K novince nechybí videoklip sledující dva postarší muže, kteří si slibují věčné mládí od koupele v neznámé tekutině.

Mají na sobě tentokrát Filip s Alešem outfity jezdců apokalypsy? Kolik toho Aleš pořídil ve slavném nákupáku u Jihlavy? A byl už někdy na vrcholu? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.