The New York Times: Sbor volitelů potvrdil Bidenovo vítězství

15. prosinec 2020

Zástupci amerických států zvolili Joe Bidena 46. americkým prezidentem. Zachovali se tak přesně podle výsledků lidového hlasování. 

Naděje Donalda Trumpa na setrvání v úřadu proto znovu pohasla. Deník The New York Times připomíná, že po dlouhá léta bylo členství ve sboru volitelů hlavně otázkou cti, počítání hlasů pak spíš rutinou. V posledních měsících se ale atmosféra otočila naruby.

Čtěte také

V Michiganu měli volitelé policejní eskortu, v Arizoně se zas hlasovalo na utajeném místě. I v Bidenově domovském státu Delaware se ceremonie přesunula na bezpečnější adresu. V takové atmosféře se tak z původního spíš čestného členství ve sboru volitelů, stalo místem, kde vás spíš rozbolí hlava.

O víkendu totiž v různých amerických městech znovu vyšli do ulic Trumpovi příznivci, kteří uvěřili konspiračním teoriím o volebních podvodech. Ve státech s těsným volebním výsledkem se pak volitelům doslova zahltily e-mailové schránky zprávami prezidentových příznivců.

The New York Times se zároveň ptá, co teď od fanatických příznivců dosluhujícího Trumpa máme čekat? Část z nich prochází rozčarováním a prohře nemohou uvěřit. Ve svém okolí totiž neznají žádného voliče demokratů, takže zoufale vyhlížejí jakýkoli důkaz o podvodu – a taky se nové vlády docela obávají.

Můžou tyto pocity zmizet s Bidenovou inaugurací 20. ledna? Nebo zakoření a nahradí ztracenou důvěru v demokratické instituce? Ptá New York Times.

Dohoda s Británií už tento týden?

Spojené království a Evropská unie by mohly už tento týden uzavřít dohodu o obchodních vztazích po brexitu. Věří v to hlavní vyjednavač za Evropskou komisi Michel Barnier. Tématu se věnuje The Daily Telegraph. Klíčovou podmínkou podle Barniera je, aby Britové ustoupili v otázce rybolovu. Za zavřenými dveřmi totiž podle unijního vyjednavače všechno vypadá nadějněji než ve světle kamer. 

Čtěte také

Britové mají jednotný evropský trh opustit do konce roku. Londýnská vláda se ale vehementně snaží zachovat si různé výhody. Podle úvodníku listu Le Monde se britský premiér Boris Johnson do vyjednávání pořádně zamotal. Voličům sliboval procházku růžovým sadem, přecenil ale vlastní síly.

Naopak Unie prý prokázala nebývalou jednotu. Vyjednavači i hlavy členských reagují s klidem i na výhružky podle kterých Británie uplatní královské námořnictvo na ochranu rybolovu. Hlavní zájem 27 zůstává stejný – uchovat jednotný evropský trh.

Fenka Fantazie už umí najít covid+

Rakouská armáda vycvičila prvního psa k vyhledávání covid pozitivních čichem. Zprávě se věnuje deník Der Standard. Fenka Fantazie dokáže z několika použitých roušek najít tu, kterou nosil pacient s koronavirem. Vedoucí výzkumu Wolf Kafka přirovnal umění fenky belgického ovčáka k hledání kostky cukru v Neziderském jezeře. Do budoucna by mohla armáda se psy hledat a zachycovat nové případy nemocných přímo na letištích. 

Čtěte také

Od prvotního úspěchu k systematickému řešení ale zbývá urazit notný kus cesty. Rakouská ministryně obrany Klaudia Tannerová se sice raduje z nadějného výsledku, další kolo výcviku ale teprve začíná, upozorňuje Der Standard. Pokračovat bude nejméně do jara – je proto možné, že armáda vycvičí větší počet psů v čase, kdy už bude svět z koronavirové krize „venku“. Jejich postupy a výsledky se ale určitě budou hodit pro možná jiné možné zdravotní krize.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související