Ngo Dinh Diem, vietnamský prezident, který vládl téměř proti všem

30. listopad 2023

Jihovietnamský prezident Ngo Dinh Diem mohl uchránit část země před komunismem. Nepodařilo se mu to ani s masivní podporou Američanů. Počínal si jako diktátor a byl ve své zemi krajně neoblíbený, jak v pořadu Portréty připomene historik Jan Adamec.

Historikové hodnotí Ngo Dinh Diema jako odvážného vlastence, pracovitého a obětavého – a současně bezohledného autokrata, vzdáleného na hony obyčejným lidem a politicky celkem neschopného.

Čtěte také

Narodil se lednu 1901 v aristokratické, římskokatolické rodině s úzkými vazbami na císaře. Vystudoval práva na Francouzské univerzitě v Hanoji, působil jako guvernér provincie a poté se stal krátce roku 1933 ministrem vnitra v administrativě císaře Bao Daie za francouzské koloniální nadvlády.

Během druhé světové války a po ní se tento zbožný katolík (nikdy se neoženil) postavil proti francouzské koloniální nadvládě i proti komunisty vedenému hnutí za národní nezávislost. Coby přesvědčený antikomunista odmítl v roce 1945 nabídku působit v Ho Či Minově krátké poválečné vládě.

Represivní režim

V době, kdy síly nezávislosti bojovaly s Francouzi, strávil několik let v exilu, kde navazoval kontakty a získával americkou podporu v naději, že povede poválečnou vládu. Věřil, že Vietnam potřebuje benevolentní autoritářskou vládu osvícených elit.

Čtěte také

V roce 1954 utrpěla Francie ve Vietnamu těžkou porážku a následná Ženevská konference rozdělila v červenci 1954 Vietnam na dva nezávislé státy podle 17. rovnoběžky. Ngo Dinh Diem se stal (na silný Eisenhowerův nátlak) předsedou vlády Jižního Vietnamu, právě když poražená francouzská vojska opouštěla zemi.

Mírová dohoda vyzývala k volbám v roce 1956 a ke sjednocení rozdělené země. S americkou podporou Ngo Dinh Diem volby zrušil, protože bylo jasné, že Ho Či Min by v nich snadno zvítězil.

V následujících sedmi letech řídil stále zkorumpovanější a represivnější režim. V říjnu 1955 sesadil Bao Daie z funkce prezidenta a v roce 1956 se nechal potvrdit ve zmanipulovaných volbách. Neprovedením pozemkové reformy si znepřátelil mnoho skupin vietnamské společnosti. Udržoval pořádek prostřednictvím tvrdého represivního režimu, v jehož čele stál jeho bratr jako šéf politické policie.

Čtěte také

Komunistické guerilly podporované Severním Vietnamem zahájily nové povstání, ale ke Ngoovu pádu přispěla spíš kampaň občanské neposlušnosti vedená buddhistickými mnichy, popuzenými Ngoovým upřednostňování katolicismu na úkor buddhismu. Brutální pronásledování mnichů v roce 1963 poškodilo otřesenou mezinárodní pověst režimu.

S americkou podporou vietnamští generálové Ngoa svrhli a zavraždili v listopadu 1963. Tři týdny po něm byl zabit i americký prezident John Kennedy a jeho nástupci v Bílém domě museli spolupracovat s ještě neschopnějšími nástupci Ngo Dinh Diema, což vedlo k další válce ve Vietnamu a následnému vítězství severovietnamských komunistů.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.