Nicolas Sarkozy se přes protesty Číny setkal s tibetským dalajlámou

7. prosinec 2008

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy splnil svůj slib a setkal se s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Schůzka byla označena jako neoficiální. Mluvili spolu v Gdaňsku asi půl hodiny při oslavách 25. výročí udělení Nobelovy ceny Lechu Walesovi.

Prezident Sarkozy rázně ukončil veškeré spekulace o tom, že setkání s dalajlámou vyměnil za dobré obchodní vztahy s Čínou. "Nikdy jsem o tom nepochyboval a pokaždé jsem říkal, že se s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou setkám do konce roku 2008. Není třeba to dramatizovat. Jako francouzský prezident a momentálně i předseda Evropské rady mám právo setkávat se s kým chci - a tedy i s dalajlámou," prohlásil Nicolas Sarkozy.

Dodal ale, že vždy uznával jednu Čínu a Tibet považuje za její součást. Souhlasí s dalajlámou, že postavení Tibetu nelze řešit násilím.

Čína označila setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s dalajlamou za 'nerozumné'. Peking ještě před schůzkou na protest odložil summit mezi Čínou a EU, který měl být počátkem prosince v Lyonu. Čína protestuje pravidelně proti setkávání dalajlamy se světovými státníky.

Spustit audio
autoři: mdo , kbr , Miroslav Panuška