Noc vědců, kočky v Trojhalí, výstava hlavolamů... Vyberte si z našich tipů

5. říjen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Salon neprofesionálních umělců v Krnově
Krnovské muzeum zve v pátek v 17:00 na vernisáž výstavy Salon neprofesionálních umělců. V letošním roce se na výstavu přihlásilo 21 amatérských výtvarníků z Krnovska. Tematicky převažují obrazy, ale lidé uvidí i paličkovanou krajku, šperky nebo fotografie.

Noc vědců
V pátek je Noc vědců. Návštěvníkům otevře dveře svých laboratoří, univerzit, hvězdáren a dalších vědeckých pracovišť téměř osmdesát organizátorů. Například obchodně podnikatelská fakulta v Karviné zve mimo jiné na přednášky zaměřené na luštění záhad lidské psychiky. Program v hlavní budově připravila mezi 17. a 21. hodinou.

Čtěte také

Barvy Ostravice
V Ostravici v pátek v 18 hodin začíná festival folkloru a vína. V areálu bývalé pily vystoupí v pátek a v sobotu několik folklorních souborů. Součástí 1. ročníku festivalu Barvy Ostravice je i doprovodný program, například soutěž v řezání dřeva.

Krnovská Drakiáda
V Krnově zve Středisko volného času na Drakiádu. Draci se budou pouštět na louce nad Kolibou u Cvilína, a to v pátek mezi 15. a 17. hodinou. Na místě budou lektoři učit zájemce draky i vyrábět.

Klášterní kouskování ve Fulneku
V kostele svatého Josefa ve Fulneku se koná Klášterní kouskování. Jde o dobročinný bazar a výtěžek podpoří rozvoj zahrady fulneckého kláštera. Součástí akce je workshop zaměřený na oživení oblečení tak, aby ho lidé nemuseli vyhazovat. Akce nadačního fondu Kousek po kousku se koná až do pondělka.

Kočky v Trojhalí

V ostravském Trojhalí se v sobotu a v neděli koná mezinárodní výstava koček všech plemen. Akce je obohacena o speciální soutěž sibiřských koček a něvských maškarád. Pořádá ji ostravská organizace Českého svazu chovatelů. Program je celodenní.

Informace o vstupném najdete na webu trojhali.cz.

Siamská kočka

Hodokvas na hradě
Na Slezskoostravský hrad můžete v sobotu vyrazit na akci Hodokvas na hradě. Vystoupí tam několik kapel, zahraje divadlo pro děti, budou tam ukázky práce s koňmi, flašinetář, sokolník či kuchařská show. Program začíná v 10 hodin a potrvá do 19 večer.

Palkovické vinobraní
Pozveme vás i na Palkovické vinobraní. Koná se v sobotu od 13 hodin u hasičské zbrojnice v Palkovicích. V nabídce je degustace vín z Palkovic a okolí, Jižní Moravy i Itálie. A k tomu zahraje cimbálová muzika Slifka.

Rybí slavnosti v Rychvaldu
A Rybí slavnosti v sobotu pořádají v Rychvaldu na náměstí Míru. Akce začíná ve 13:30 a v nabídce jsou rybí speciality. Součástí je doprovodný program. Například v 17:00 tam vystoupí skupina Buty. Ve 20:00 pak Michal Hrůza s kapelou Hrůzy.

Výstava hlavolamů ve Větřkovicích

Ve Větřkovicích na Opavsku se v neděli koná tradiční XXI. Mezinárodní výstava výrobců a sběratelů hlavolamů. Na výstavě si budete moci prohlédnout novinky z produkce originálních českých hlavolamů – Ježky v kleci, hlavolamy, hry, deskové hry, a další zajímavosti. Výstava je prodejní a koná se od 9:00 do 16:00.

Ježek v kleci - hlavolam
autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio