Vítězslava Kaprálová

hudební skladatelka (1915–1940)

Vítězslava Kaprálová je považována za nejtalentovanější českou skladatelku 20. století, dožila se však pouhých pětadvaceti let.

Hudební základy dostala od svého otce, skladatele a profesora skladby Václava Kaprála. Studovala na brněnské konzervatoři kompozici u Viléma Petrželky a dirigování u Zdeňka Chalabaly (1930–1935), v Praze pak na mistrovské škole u Vítězslava Nováka a Václava Talicha (1935–1937). Poté vycestovala do Paříže a v letech 1937–1939 se stala žákyní Charlese Muncha na Ecole normale de Musique.

Významnou kapitolou jejího skladatelského i lidského vývoje byly v těchto letech zejména konzultace s Bohuslavem Martinů, s kterým navázala úzký osobní vztah. V roce 1937 dirigovala v Praze Českou filharmonii ve své nejznámější orchestrální skladbě - Vojenské symfonietě . Následujícího roku pak touto skladbou zahájila festival Mezinárodni společnosti pro soudobou hudbu v Londýně, kde dirigovala orchestr BBC.

Za jejího života byly její skladby prováděny na koncertech skladatelských spolků soudobé hudby Mánes a Přítomnost. Kompozičně navázala zejména na skladatele české moderny a francouzské Pařížské Šestky. Její odkaz čítá necelých šedesát opusů, komponovala skladby klavírní a orchestrální, dále pak písně s klavírem a další komorní hudbu.

Umělecký názor Bohuslava Martinů ji zprostředkovaně připoutal k rodné lidové hudbě a postupně přetvořil charakter jejích kompozičních prací. Jde o osobité, dosud stálé životné spojení vlivů tehdejší francouzské hudby s bohatým rytmickým a melodickým fondem lidové hudby moravské.

The Kapralova Society

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Dva ženské sbory op. 17
Ilena, op. 15
Karlu Čapkovi
Koncert pro klavír a orchestr d moll
Partita pro smyčcový orchestr a klavír op. 20
Sbohem a šáteček op. 14 pro vyšší hlas a orchestr
Smutný večer
Smyčcový kvartet op. 8
Suita rustica op. 19
Suite en miniature op. 1
Tematický katalog skladeb a korespondence s nakladateli
Vánoční preludium
Vojenská symfonieta op. 11

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz