Jolana Saidlová

hudební skladatelka (nar. 1969)

Jolana Saidlová vystudovala klavír na Konzervatoři v Pardubicích u Josefa Picka a kompozici na AMU v Praze u Prof. Svatopluka Havelky.

Její tvorba zahrnuje skladby různých nástrojových obsazení a žánrů. Je autorkou orchestrálních děl, komorní hudby, scénické hudby (hudba k pantomimě), hudebních znělek (např. znělka města Pardubic, znělka Festivalu francouzského filmu atd.). Věnuje se též úpravám a instrumentaci písní pro folklórní soubory.

Aktivně se zúčastnila několika národních i mezinárodních festivalů soudobé hudby (např. Heidelberg, Athény). Klavírní cyklus „Hrátky“ zazněl mimo jiné i na festivalu v Athénách, kde byl také nahrán na CD (Jaroslava Pěchočová). Nahrávky celé řady skladeb, včetně této, vznikly též ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Jolana Saidlová získala také několik ocenění ve skladatelských soutěžích (např. soutěž „Generace 91“ – 2. cena za klavírní trio „Srdce“, o rok později ve stejné soutěži 3. cena za „6 písní“ pro alt s doprovodem instrumentálního souboru na texty F. Werfela).

Písňové cykly pro děti s doprovodem klavíru a vlastními texty „Zimní sen“ a „Rok“ (Opus print) a cyklus písní a her pro děti „Letní den“ (Editio Morávia) jsou oblíbeným repertoárem českých dětských sborů.

V současné době se Jolana Saidlová věnuje převážně komorní hudbě a tvorbě pro děti. Od roku 1994 vyučuje na Konzervatoři v Pardubicích hudební teorii a klavírní improvizaci.

Tituly k prodeji:
Bílou cestičkou
Miniscénky
Za sluncem

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz