Vojtěch Spurný

editor (nar. 1964)

Vojtěch Spurný studoval flétnu a dirigování na Pražské konzervatoři, kterou dokončil v roce 1989. Poté nastoupil na hudební fakultu AMU, kde v roce 1995 absolvoval obory dirigování, hru na cembalo a operní režii. Na Hoogeschool de Kunste v holandském Utrechtu se věnoval cembalu a interpretaci staré hudby. Absolvoval i různé mistrovské kurzy, kde byli jeho učiteli Helmut Rilling, Johann Sonnleitner nebo Kenneth Gilbert. Po studiích působil jako dirigent a režisér.

Upozornil na sebe při představení Prodané nevěsty v Národním divadle, kdy zaskočil u dirigentského pultu za Bohumila Gregora. Pozornost si vysloužil i nastudováním několika vokálně-instrumentálních děl převážně staré hudby. S úspěchem uvedl například Scarlattiho oratorium Agar pro pražský festival Starý zákon, Rossiniho opery Cesty do Remeše a Lazebník sevillský v Göteborgu, pro festival Smetanova Litomyšl nastudoval v roce 2000 českou premiéru Periho první dochované opery Euridika z roku 1600. Nastudování Purcellovy opery Dido a Aeneas v plzeňském divadle získalo ocenění Inscenace roku 1998. V letech 1999 - 2004 působil jako stálý dirigent Státní opery Praha.

Od roku 1999 spolupracuje také s Českou komorní filharmonií, jejímž hlavním dirigentem je od roku 2004. Je uměleckým vedoucím souboru barokních nástrojů Musica Salutaris. V Českém rozhlase byl odborným editorem při kritickém vydání Tomáškova druhého klavírního koncertu opus 20 a průběžně pracuje na nahrávce kompletního ročníku Telemannových kantát. Vystupuje koncertně jako cembalista, pianista a hráč na čtvrttónový klavír.

Tituly k prodeji:
Concerto per il clavicembalo, due corni, due violini, viola e basso in D - František Xaver Dušek
Concerto per il clavicembalo, due corni, due violini, viola e basso in Es - František Xaver Dušek
Concerto per il clavicembalo, due violini, viola e basso in C - František Xaver Dušek
Česká mše vánoční - Jakub Jan Ryba
České vánoční parthie - Hataš, Mašek, Vaňhal, Anonym
Koncert pro klavír a orchestr Es dur, op. 20 - Václav Jan Tomášek
Stabat mater - Jakub Jan Ryba

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz