Václav Smetáček

hudební skladatel (1906–1986)

Hudebník širokého rozhledu, který se na české scéně profiloval jako dirigent a hobojista. Na Pražské konzervatoři studoval v letech 1922–1930 hoboj u Ladislava Skuhrovského, kompozici u Jaroslava Křičky a dirigování u Metoda Doležila a Pavla Dědečka.

Na Karlově univerzitě absolvoval obory muzikologie, estetiky a filosofie, v roce 1933 dosáhl doktorátu. V roce 1928 založil Pražské dechové kvinteto a jeho členem zůstal dalších dvacet sedm let.

V letech 1930–1933 byl hobojistou České filharmonie. Po roce 1934 působil v Československém rozhlase jednak v hudebním odboru a gramofonovém oddělení, jednak jako dirigent rozhlasového orchestru. Ve stejné době vedl také pražský sbor Hlahol. V letech 1945–1966 vyučoval na konzervatoři a hudební fakultě AMU dirigování, komorní hru a hru na hoboj.

Jako dirigent se stal mezinárodně známým, hostoval v řadě evropských orchestrech a propagoval českou hudbu. Úspěšně uváděl také české opery. V roce 1942 se stal šéfdirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, který interpretačně i repertoárově pozvedl na vynikající úroveň.

Je autorem tří klavírních cyklů, několika skladeb orchestrálních, dále opusů pro hoboj a dechový kvintet. V návaznosti na dirigentskou praxi instrumentoval řadu skladeb českých (B. Smetana, A. Dvořák, J. Suk) i cizích (M. P. Musorgskij, J. S. Bach) autorů pro orchestr. Teorii instrumentace věnoval i několik odborných studií.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Obrázky z výstavy - M. P. Musorgskij / instr. Václav Smetáček
Píseň lásky - Josef Suk / instr. Václav Smetáček
Pražské valčíky - Antonín Dvořák / instr. Václav Smetáček

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz