Bedřich Smetana

hudební skladatel (1824–1884)

Bedřich Smetana byl významný český hudební skladatel. V procesu formování novodobé české kultury 19. století zaujímá svou tvorbou i svým dalším působením v českém hudebním životě klíčové postavení.

Ve 40. a 50. letech, kdy si začínal v Praze budovat svou uměleckou existenci, byly jeho možnosti ještě dosti omezené. Lepší existenční podmínky i všestrannější umě­lecké uplatnění nalezl poté ve švédském Goteborgu (1856–1861), do jehož hudebního života vnesl řadu významných podnětů a sám tu získal pro své budoucí působení důležité praktické zkušenosti. Do vlasti se vrátil na počátku 60. let, kdy uvolněné politické poměry v rakouské monarchii umožnily rozvoj moderní a sebevědomé české společnosti.

Žádný jiný český skladatel své působení a tvorbu vědomě a programově nepropojil se společenským a hudebním děním své doby tak těsně a všestranně jako on. Jeho výjimečnost spočívala především v jeho všestrannosti. Nebyl jen geniální skladatel, jehož tvorba daleko převýšila tehdejší domácí produkci. Byl i vynikající pianista a komorní hráč i respektovaný hudební pedagog. Svými názory a organizačním působením významně ovlivnil činnost některých kulturních a hudebních institucí. Jako hudební kritik jasně formuloval požadavky na moderní koncertní a operní provoz a pojmenovával jeho stávající nešvary a nedostatky.

V souladu s požadavky doby komponoval výhradně na náměty z české historie či pověstí a ze současného života a pouze na české texty. Výjimečné postavení zaujímá svým intimním charakterem jeho nevelká komorní tvorba inspirovaná většinou závažnými životními událostmi. V základech Smetanovy tvůrčí práce stojí hluboká, lety důkladného studia i praxe nabytá znalost klasické hudby i současných hudebních proudů.

Více na rozhlas.cz/klasika/skladatele

Tituly k prodeji:
Louisina polka, Ze studentského života, Jiřinková polka - Bedřich Smetana / instr. Iša Krejčí
Pražský karneval
Scéna z Macbetha - Bedřich Smetana / instr. Otakar Jeremiáš

Publikace:
Prodaná nevěsta

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz