Petra Matějová

editorka

Již řadu let spojuje Petra Matějová ve své kariéře hru na moderní klavír i na jeho historické podoby. Její snahou je každý repertoár maximálně přiblížit zvukové a interpretační estetice doby, ve které vznikal, což souvisí také s výběrem odpovídajícího typu nástroje. K tomuto interpretačnímu proudu se přiklonila zejména během šestiletého pobytu v Paříži, kde se po absolutoriu na pražské AMU a Konzervatoři specializovala ve hře na kladívkový klavír.

Na moderní i historický klavír nahrála mnoho snímků pro Český, Slovenský a Španělský Rozhlas (Rejcha, Mozart, Janáček, Fibich, Voříšek, Tomášek, Franck, Haydn, Mendelssohn, Beethoven) a pro francouzskou televizní stanici Mezzo (Schubert). V roce 2004 natočila v Paříži sólové CD s díly Voříška, Beethovena a Schuberta. V roce 2012 dokončila kompletní nahrávku Voříškova klavírního díla pro Český rozhlas.

Vystoupila na festivalech ve Francii a Španělsku, i Čechách (Pražské jaro, pravidelně koncertní sezóna FOK, Haydnovy slavnosti ad.) a na Slovensku (Dny staré hudby, Hammerklavierfest), dále se představila sólově nebo v různých komorních seskupeních ve většině evropských zemí.

Od r. 1995 pravidelně vyučuje klavír a komorní hru na letních kursech, v letech 2007-2009 vedla třídu kladívkového klavíru na Letní škole staré hudby ve Valticích. V letech 2008-2013 vyučovala hru na kladívkový klavír na JAMU v Brně. V roce 2014 úspěšně obhájila doktorskou práci v interpretaci v mezinárodním programu tzv. doktorátu „pod dvojím vedením" na Pařížské konzervatoři a Sorbonně, a na JAMU v Brně na téma Klavírní dílo J. V. H. Voříška.

Tituly k prodeji:
Introdukce a brilantní rondo pro klavír a orchestr, op. 22 - J. V. H. Voříšek

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz