Lukáš Hurník

hudební skladatel (nar. 1967)

Hudbě se začal věnovat jako baskytarista a autor písní rockové skupiny Biwoy, jeho vzorem byl rockový kytarista, zpěvák a skladatel Frank Zappa. Studoval Pedagogickou fakultu University Karlovy, aktivně se věnuje komponování, sbormistrovství a popularizaci hudby.

Je spoluautorem několika učebnic hudební výchovy, v roce 2000 vydal knihu Tajemství hudby - odtajněno a popularizační pořady připravuje pravidelně v Českém rozhlase i České televizi.

V jeho skladatelském díle najdeme jak tvorbu písňovou, tak i orchestrální, duchovní i světskou. Často používá citáty z hudby starších epoch a uplatňuje rockové prvky v tradičních klasických formách. Typickými příklady těchto postupů jsou Variace na téma Franka Zappy pro orchestr (2003), smyčcový kvartet Obrácené variace na téma W. A. Mozarta (2000), Triová sonáta k poctě J. D. Zelenky ad.

V roce 1990 získal Hurník první cenu na mezinárodní skladatelské soutěži v japonském Tokiu za čtyřruční klavírní skladbu Hot-suita. Je autorem opery-muzikálu The Angels, který měl v roce 2006 premiéru v Národním divadle. V současné době pracuje Lukáš Hurník jako ředitel Českého rozhlasu 3 - Vltava. V roce 2006 se stal prezidentem České hudební rady, v roce 2007 mu cenu Rudolfa II. udělila Masarykova akademie umění.

Jeho dosud největším dílem je symfonie Globus pro bicí nástroje a symfonický orchestr vytvořená pro proslulou skotskou bicistku Evelyn Glennie, která je dnes v repertoáru brněnského souboru Dama-Dama. Průřez dosavadní autorovou tvorbou vyšel na profilovém kompaktním disku s názvem Fusion Music.

Další informace na www.hurnik.cz

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Andro Verdan Variations
Cosi Fun Tutte
Dívka a stroj
Obrácené variace pro smyčcový orchestr / smyčcový kvintet / smyčcový kvartet
Saxofonový kvartet č. 1 "Prezidentský"
Triptych, Ad vitam aeternam, Double Song

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz