Michal Nejtek

hudební skladatel (nar. 1977)

Absolvoval konzervatoř v Teplicích (obor klavír) a HAMU v Praze (obor skladba). Píše symfonickou i komorní hudbu, věnuje se scénickým projektům.

Obdržel objednávky na nové kompozice od Warsaw Autumn Friends Foundation (Distress Sonata, provedeno Orchestrem nové hudby Katowice na Varšavském podzimu 2002) a od festivalů Donaueschinger Musiktage (Osten do těla, 2002) a Klangspuren (skladba Frame Dreams, 2006). V roce 2003 si u něj pro svůj pražský koncert objednal skladbu holandský soubor DE VOLHARDING (Irritating of Inland).

Spolupracuje se skupinou The Plastic People Of The Universe - připravil orchestrální verzi projektu na texty Ladislava Klímy Obešel já polí pět, aranžoval legendární Pašijové hry a na libreto Vratislava Brabence napsal pro Plastic People a Agon Orchestra "vlakovou operu" Lysá nad Labem (premiéra v roce 2007 v Meetfactory). Další velkou Nejtkovou prací je např. scénický madrigal Lamenti pro pět hlasů a sedm nástrojů (tematicky vycházející z fragmentu Nářek Ariadny Claudia Monteverdiho), který stejně jako operu Dementia Praecox režíroval Jiří Heřman. Hraje na klavír a klávesové nástroje v souborech Agon, Face of The Bass a David Koller Band, věnuje se i hudbě pro divadlo (spolupráce s Arnoštem Goldflamem, Jiřím Ornestem, Janou Svobodovou a dalšími).

Má rád jazz, alternativní hudbu i klasiku, vše originální, pravdivé a silné. Učil na teplické konzervatoři (hudební teorie, korepetice), nyní učí na VOŠ Jaroslava Ježka dějiny jazzu. Občas píše recenze do časopisu Harmonie. Skládání a hraní hudby považuje za něco na způsob dobrodružné procházky džunglí, a proto ho to baví.

Tituly k prodeji:
Hudba pro 18 strun

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz