Jan Pavel Veselý

hudební skladatel (1762–1810)

Jméno houslisty a skladatele Jana Pavla Veselého je dnes téměř zapomenuté, z pramenů se ale dozvídáme, že ve své době patřil ke známým a zdatným houslistům. Jeho hudba však patřila především k vlastním koncertním potřebám.

Houslové vzdělání získal v Praze u svého strýce, benediktinského mnicha. Byl členem divadelního orchestru v Altoně, mezi lety 1797 a 1800 působil jako první houslista lankraběcího orchestru v Kasselu. Až do své předčasné smrti byl koncertním mistrem v orchestru u vévody Alexia Friedricha Christiana von Anhalt-Bernburg v Ballenstedtu.

Základním pramenem tvorby J. P. Veselého je jeho vlastní katalog skladeb. Mimo komorních děl napsal dvě komické opery Frage und Antwort a Der Tyroler Jäger a také několik orchestrálních koncertantních kompozic. Jeho oblíbeným kompozičním útvarem byly variace. Je autorem Dvanácti variací pro flétnu, housle a orchestr na téma Gegen die Beschwerden dieses Lebens, Osmi variací pro klarinet a orchestr na téma ze Süsmayerova díla Der Spiegel von Arkadien, Deseti variací pro lesní roh, housle a orchestr, op. 15 a také Ronda pro lesní roh a orchestr, op. 14. Z komorní tvorby jsou známa kromě smyčcových kvartetů také Smyčcová tria, op. 17, tři kvarteta pro klarinet, housle violu a klavír, op. 19 a vokální Lobgedicht.

J. P. Veselý proslul hlavně svými smyčcovými kvartety, ve své době poměrně invenčními . Podle svého katalogu napsal 5 opusových čísel kvartetů (op. 2, 4, 8, 9 a 10). Všechny vyšly ve Vídni ve vydavatelství Artaria.

Tituly k prodeji:
Smyčcový kvartet C dur
Smyčcový kvartet G dur

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz