Jan Václav Hugo Voříšek

hudební skladatel (1791–1825)

J. V. H. Voříšek byl všestranně hudebně i literárně nadaný, jeho zázračný hudební talent se projevil už v raném dětství. S otcem po několik let podnikal pěší koncertní cesty po Čechách, kde hrál zejména na varhany.

Od roku 1802 studoval v Praze, roku 1813 odešel do Vídně kvůli studiu na právnické fakultě, do Čech se vracel jen příležitostně. Ve Vídni působil v Gesellschaft der Musikfreunde, nejdříve jako korepetitor, později jako první dirigent. Veřejně vystupoval jako houslista a klavírista, ale také jako kontinuista na koncertech Ralpha Kiesewettera. Roku 1823 získal místo jako druhý dvorní varhaník, po smrti prvního varhaníka převzal jeho místo. Teprve v této funkci, rok a půl před smrtí, získal místo, které mu zajišťovalo živobytí.

Dnes je Voříšek znám hlavně jako autor tzv. lyrických klavírních kusů raného 19. století. K nejznámějším sólovým skladbám patří jeho cyklus šesti Impromptus, op. 7 a další skladby určené převážně jeho žákům. Virtuóznějšími skladbami, např. Dvanáct Rapsodií op. 1 (věnovaných V. J. Tomáškovi), se Voříšek představoval sám jako klavírista ve vídeňských společnostech.

Dobově příznačný žánr představuje 5 Voříškových koncertantních skladeb, ve své době velmi populární a v různých verzích uváděné Variations brillantes na píseň „La Sentinelle“ op. 6, dále Variations di Bravura op. 14, Rondo espagnol op. 17, Introduction et Rondeau Brilliant op. 22 a Grand Rondeat concertant op. 25 pro klavírní trio a orchestr.

Tituly k prodeji:
Graduale Benedictus es
Graduale Benedictus es (party)
Introdukce a brilantní rondo pro klavír a orchestr op. 22
Offertorium Mentis opressae
Offertorium Mentis opressae (party)
Offertorium Quoniam iniquitatem
Offertorium Quoniam iniquitatem (party)
Varuace pro violoncello (nebo housle) a klavír, op. 9

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz