Václav Zahradník

hudební skladatel (1942–2001)

Známý dirigent, skladatel a upravovatel absolvoval nejprve stavební průmyslovou školu, poté začal studovat na Pražské konzervatoři. Skladbu dokončil u Františka Kovaříčka a Zdeňka Hůly, dirigování u Františka Hertla.

V době studií se živil jako klavírista a dirigent v Divadle Jiřího Wolkera, později byl členem experimentálního souboru Quax pod vedením Petra Kotíka. V letech 1973–1990 byl šéfdirigentem Orchestru Československé televize, s nímž se podílel na mnoha hudebně-zábavných pořadech.

Ve stejné době složil a natočil mnoho scénických a filmových hudeb, např. k filmu S tebou mě baví svět, dále psal i hudbu k večerníčkům a pohádkám. Do širšího povědomí se dostal jako autor písní a aranžmá beatové skupiny Rebels, které jsou zachyceny na albu Šípková Růženka z roku 1967.

Byl spoluautorem několika jazzových projektů, v roce 1969 například natočil se studiovým big-bandem album Jazz Goes To Beat. Vedle této činnosti se zabýval tvorbou jazzových orchestrálních skladeb a muzikálů (Mazlíčkové 1974, Babylónská věž 1975).

Věnoval se také populárním symfonickým úpravám muzikálových a filmových standardů pro Českou filharmonii, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb