Dalibor C. Vačkář

hudební skladatel (1906–1984)

Autor koncertní, filmové a populární hudby. Narodil se v rodině skladatele, hudebního organizátora a kapelníka Václava Vačkáře. V letech 1922–1929 studoval na Pražské konzervatoři hru na housle u Rudolfa Reissiga a skladbu u Otakara Šína. Na mistrovské škole poté pokračoval v houslích u Karla Hoffmanna, kompozici ve třídě Josefa Suka. Jeho dalším oborem bylo dirigování, kterému ho vyučoval Otakar Ostrčil. Jeden rok hrál v orchestru Jaroslava Ježka v Osvobozeném divadle a s polu s Ježkem a E. F. Burianem působil i v revoluční skupině Devětsil.

Mezi léty 1934–1945 byl členem Symfonického orchestru Československého rozhlasu, v letech 1945–1947 pracoval jako scénárista a dramaturg ve filmovém studiu. Poté se věnoval skladbě a literární činnosti ve svobodném povolání. Pod pseudonymem Dalibor C. Faltis vydal několik básnických sbírek a hru Veronika, která sloužila jako námět stejnojmenné opeře Rafaela Kubelíka.

Jako skladatel zasáhl do mnoha žánrů, jeho hudba je srozumitelná a posluchačsky vděčná. V meziválečném období byl ovlivněn neoklasickou hudební řečí, psal hudbu symfonickou (např. pět symfonií), komorní a vokální. Vedle koncertní hudby psal i populární skladby, u kterých užíval pseudonym Pip Faltis, Petr Filip, Tomáš Martin nebo Karel Raymond. Je autorem hudby ke čtrnácti celovečerním filmům, např. Dovolená s Andělem (1952) Pyšná princezna (1952) nebo Hudba z Marsu (1955). Autorsky se podílel se svým otcem na vydání knihy Instrumentace symfonického orchestru a hudby dechové (1954).

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Hudba k filmu Pyšná princezna
Zima v Tatrách, hudební obraz z filmu Anděl na horách

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz