Marie Sommerová

hudební skladatelka (nar. 1980)

Rodačka z Orlové ve Slezsku absolvovala v roce 2002 Pražskou konzervatoř v oboru skladba celovečerním koncertem, na kterém účinkovalo přes 70 interpretů. Na něm se představila jako skladatelka s tendencemi k různým žánrům, od jazzu přes úpravy lidových slezských písní až k závažným skladbám komorních i větších ansámblů, při jejichž provedeních se uplatnila též jako dirigentka.

V následujících dvou letech (2002–2004) se věnovala studiu dirigování na Konzervatoři Jaroslava Ježka pod vedením Michala Macourka. V tomto období se zúčastnila dirigentských kurzů u Kurta Masura a skladatelských kurzů u Marka Kopelenta. Od roku 2004 studuje kompozici na hudební fakultě AMU ve třídě Václava Riedlbaucha.

V roce 2006 získala třetí místo ve skladatelské soutěži Generace. V roce 2007 se stala členkou skladatelského sdružení pro soudobou hudbu Konvergence a podílela se na založení internetového časopisu A tempo Revue pro soudobou hudbu a poezii. Kromě studií se věnuje pedagogické činnosti v hudebním oboru u předškolních dětí a dětí a mládeže zdravotně znevýhodněných. Tyto zkušenosti uplatňuje též na mezinárodních projektech podporovaných Evropskou unií - Agenturou Mládež.

Po četných komorních dílech, která jsou charakteristická svým smyslem pro detail s hledáním osobitosti v řešení formy, se v roce 2007 také představila jako autorka Koncertu pro flétnu a komorní orchestr. Na skladatelské katedře HAMU bylo dílo oceněno jako jedno z nejlepších studentských kompozic za poslední léta vůbec. Na Pražských premiérách 2007 se uskutečnila premiéra její skladby Alice pro smíšený sbor.

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb

Tituly k prodeji:
Koncert pro flétnu a komorní orchestr

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz