Jan Jirásek

hudební skladatel (nar. 1955)

Jan Jirásek se narodil v Rychnově nad Kněžnou v České republice. Studium kompozice absolvoval na Janáčkově Akademii múzických umění v Brně ve třídě prof. Zdeňka Zouhara.

Po pádu železné opony v roce 1989 byla Jiráskova hudba provedena na mnoha koncertních pódiích u nás i v zahraničí: “Synthese 90” Festival v Bourges; “Elektronmusik Festival” Stockholm; “ler Colloque International des jeunes Compositeurs de Musique Electro-accoustique 1991,” UNESCO v Paříži; MHF Pražské jaro; Schleswig - Holstein Festival; “Československá noc” Mnichov 1990; Munchner Bienale (for two times), Plymouth Music Series Minneapolis, MN, USA, Summer Music Festival v Colorado Springs, USA, Festival “Voor de Vind” v Amsterdamu a mnoho dalších. Řada Jiráskových skladeb vznikla na objednávku různých hudebních festivalů nebo interpretů. Většina Jiráskových skladeb je vydána na CD firem jako BMG Classics (“Renaissance of Humanity” s hudbou Jana Jiráska, Arvo Pärta a Hildegardy von Bingen), BMG-Ariola (“Bread and Circuses”), Monitor/EMI (“Soukromé poselství”) ad.

Jan Jirásek učí na zahraničních univerzitách a kompozičních kurzech, např. Hartt School of Music, USA, University of Colorado at Boulder, USA, Colorado College, USA, Florida International University at Miami, USA, Internationale Sommerakademie Prag/Wien/Budapest, Rakousko ad. Pro školní rok 1996–1997 získal prestižní Fulbright Fellowship a strávil rok v USA jako hostující profesor. Jan Jirásek píše rovněž hudbu k českým i zahraničním filmům. Je dvojnásobným držitelem ocenění “Český lev” za nejlepší filmovou hudbu ("Nejasná zpráva o konci světa” - režie J. Jakubisko, “Kytice” – režie F. A. Brabec).

Tituly k prodeji:
Viribus unitis
Vzdušné zámky

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz