Karel Kovařovic

hudební skladatel (nar. 1862–1920)

Karel Kovařovic je dnes znám především jako jeden z prvních moderních českých dirigentů světové úrovně, který se zasloužil o rozvoj opery Národního divadla v Praze. Znovu objevována je v současnosti ovšem také Kovařovicova tvorba skladatelská, která se ve své době těšila mimořádné přízni a zájmu publika.

Úspěch si získaly především Kovařovicovy opery Ženichové, Psohlavci a Na starém bělidle, v nichž se mísí vlivy české operní tradice s dobovými francouzskými vzory.

Z dalších Kovařovicových kompozic si zaslouží pozornost symfonická báseň Únos Persefony, Klavírní koncert f moll, dva smyčcové kvartety nebo oblíbené klavírní fantazie na české národní písně Naše vlasť. Kovařovicovy dirigentské a organizační schopnosti poprvé upoutaly širší pozornost veřejnosti při koncertech Orchestru Národopisné výstavy českoslovanské v Praze v roce 1895.

Ve druhé polovině 90. let řídil Kovařovic rovněž některé koncerty České filharmonie a v roce 1900 byl zvolen šéfem opery Národního divadla v Praze, kde působil až do své smrti roku 1920.

Tituly k prodeji:
Arabeska / Fantasie pro harfu

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz