František Xaver Pokorný

hudební skladatel (1729–1794)

František Xaver Pokorný (známý také jako Franz Xaver Pokorny) se narodil 20. prosince 1729 v Městci Králové (okres Nymburk ve Středočeském kraji). Jako mladík odešel do bavorského Regensburgu, kde se učil hře na housle a skladbě u Josepha Riepela.

Od roku 1750 působil jako houslista v kapele hraběte Philippa Karla Oettingen-Wallersteina ve švábském Wallersteinu (toto město leží v dnešní spolkové zemi Bavorsko). Orchestr patřil k nejkvalitnějším na území německých států. Hráli v něm čeští hornisté Josef Nagel a Franz Zvěřina, kontrabasista Antonín (Antonio) Rosetti, hobojista Josef Fiala, violoncellista Josef Rejcha i jeho synovec, flétnista Antonín Rejcha. Pokornému byla umožněna studijní cesta do Mannheimu. V letech 1753–1754 studoval u Jana Václava Stamice, zakladatele mannheimské skladatelské školy.

Pokorný vynikl jako houslista, cembalista, dirigent a skladatel. Toužil po jmenování ředitelem hudby ve Wallersteinu, ale když se v roce 1766 místo konečně uvolnilo, nedostal ho. Proto odešel a vrátil se do Regensburgu, kde vstoupil do kapely hraběte Thurn-Taxise, kde byl angažován jako „Violinist-Direktor“ a stal se prominentním dvorním hudebníkem.

Tituly k prodeji:
Koncert pro dva klarinety a orchestr / klavírní výtah (ed. J. Fuksa a E. Drápela)

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz