Nova jako kdysi Zeman?

1. září 2005

Kdybychom znali odpověď na doslova klasickou otázku Komu to prospěje?, pak už bychom mohli spekulovat o tom, kdo to vše "zařídil". Takhle je ale kauza Doležel prozatím neprůhledná a je pouze jasné, že se v jejím bahně má někdo ušpinit. Zda je to expremiér Gross, anebo účastníci privatizačního klání o Unipetrol, či jde takříkajíc o "více much jednou ranou", o tom můžeme tak akorát fantazírovat.

Připomeňme, že případ odstartovala TV Nova, která skrytou kamerou natočila hned čtyři setkání polského lobbisty Jacka Spyry s šéfem kabinetu předsedy vlády Zdeňkem Doleželem (premiér Paroubek jej v úřadu zdědil po svém předchůdci Grossovi). Ze záznamu, který Nova poskytla Paroubkovi ještě před odvysíláním plynulo, že Doležel si řekl o úplatek v souvislosti s Unipetrolem. A jak jinak - Paroubek Doležela okamžitě vyhodil z místa. Unipetrol loni vláda prodala polské společnosti PKN Orlen. O privatizaci se ovšem dnes zajímá polská prokuratura v rámci širokého případu podvodů s pohonnými hmotami. Polský lobbista Spyra tedy mohl buď chtít záruky, že se česká vláda za obchod postaví, anebo naopak pracoval pro někoho, kdo by si přál privatizaci zpochybnit a pak by bylo ideální ukázat na expremiéra Grosse coby korupčníka. V případu také figuruje tuzemská firma Agrofert Andreje Babiše - ta prý měla zařídit aby polský Orlen Unipetrol získal. Jako odměnu se měl Babiš zase dostat k některým chemičkám gigantu Unipetrolu.

Leckdo si asi vzpomene, že Babiš už měl jednou celý Unipetrol na dosah, když jej Zemanova vláda vybrala před čtyřmi lety jako vítěze privatizační soutěže. Babiš ale po několik měsíců váhal se úhradou a nakonec od obchodu odstoupil. Loňské privatizaci se Babiš opět účastnil - ale jako partner Orlenu, podle polského tisku aby cestu Orlenu u Grossovy vlády vyšlapal. Což uničil a měl by tedy za nízkou cenu získat pět kýžených závodů. Dnes prý se ale Babiš s Orlanem dostal do konfliktu a není jisté, zda bude moci továrny skutečně odkoupit.

Jak vidno, vymáchat tu tedy může chtít leckdo leckoho. Od okamžiku, kdy se v ukázalo, že Doležel na záznamu Novy hovoří se Spyrou o úplatnosti Stanislava Grosse (Babiš prý jej platil skrze aktivity paní Grossové, Gross si měl říkat jen za schůzku s Poláky o značné peníze ), by se mohlo zdát, že jakási obchodní válka s prvky zpravodajské hry může být jen záminkou odstřelit jednou provždy ex-premiéra.. Proč by tomu tak mělo být zase není jasné. Na vyřizování účtů uvnitř sociální demokracie se zdá případ příliš brutální. Gross ovšem - i když už dnes nemá takový vliv - může vadit nějakým podnikatelům.

Otazníků nad kauzou se tedy vznáší mnoho. Včetně toho, jakou roli v ní má Doležel, původně jasně Grossův člověk, jakou Spyra, snad zároveň agent polské rozvědky. A pak také proč se do případu nechala zatáhnout Nova. Pokud jde o nějakou boudu - a to je docela dobře možné - pak reportéři televize vlastně napodobili Miloše Zemana, když ten coby opoziční lídr doručil svůj slavný kufřík s údajnými důkazy proti Rumlově ministerstvu vnitra prezidentu Havlovi. Jak si dobře pamatujeme, šlo o podvrhy nevalné kvality a cíl akce nebyl doposud zcela objasněn. Nejspíš se měly prostě kalit vody. Že se do toho nechal vlákat budoucí předseda vlády bylo poměrně znechucující. Tentokrát ale může jít o úplnou komedii. Je přece docela možná verze, že Spyra věděl o přítomnosti kamery (sám si jí totiž přes kohosi objednal), a pak bez velké námahy vedl v hovoru naivního Doležela ke skandálním odhalením. Jenomže právě rozsah denunciace z nahraných rozhovorů vypadá natolik podezřele, aby TV Nova zostřila pozornost a nenechala se unášet adrenalinem investigace.

Mimo určitou podobnost kauzy Doležel se Zemanovým kufříkem je tu ještě jedna víceméně humorná reminiscence. Doležel si měl říci Spyrovi "o pět v českých", což vypadá jasně jako úplatek pět milionů a i Polák to tak interpretuje. Doležel ale říká: pět v českých mělo znamenat, že on zajistí polské straně schůzku s pěti českými vysokými politiky. Což je úplně stejné, jako když fotbaloví činovníci vysvětlovali termín "padesát kapříků" nikoliv jako padesát tisíc korun za zmanipulovaný zápas, nýbrž jako součást rozhovoru o rybaření.

Tentokrát jsou ovšem v síti podstatě větší ryby než prvoligoví rozhodčí a manažeři. A tak směšné bulíky si tudíž policie nemůže nechat navěšené na nose.

Spustit audio