Nová poradna pro celiaky se otevře v Českých Budějovicích. Pomůže s dodržováním bezlepkové diety

3. červenec 2023 11:40

Co jíst a čemu se raději vyhnout? To může být pro začínající celiaky složitý problém. Dodržovat musí velmi přísnou dietu, při které se jim nesmí do jídla dostat ani malé množství lepku. Pomoct jim chce Sdružení jihočeských celiaků, které chystá speciální bezlepkovou poradnu.

„Když mi diagnostikovali celiakii, byla jsem překvapená, nešťastná, protože do svých 32 let jsem mohla jíst v podstatě cokoliv. Jsem milovník jídla, mám ráda chleba, rohlíky, pizzu, pivo a najednou se mi zhroutil svět,“ svěřuje se Jiřina Fürstová, jaké to bylo, když s bezlepkovou dietou začínala.

„Začala jsem číst etikety v obchodech. Člověk nevěří, kde všude se lepek vyskytuje, nebo tomu, že vás kilo speciální mouky stojí třeba 120 korun. Tak vaříte a pečete, pak se třeba něco nepovede, ale říkáte si, že to nemůžete vyhodit, když to stálo tolik peněz. Ta dieta je tak finančně náročná, že nic vyhazovat nechcete,“ vypráví.

Jiřině Fürstové ze začátku pomohlo právě Sdružení Jihočeských celiaků. „Díky tomu setkání si uvědomíte, že se s touhle nemocí nepotýkáte sami. Dokážeme se navzájem podpořit, předat si zkušenosti, recepty,“ pochvaluje si.

Čtěte také

Nová poradna bude v komunitním centru na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. „Rádi bychom oslovili co nejvíc bezlepkářů, protože víme, že jim dokážeme pomoci. A to jak na začátku, kdy se seznamují s dietou, tak i potom v průběhu, protože mnozí mají i různé další problémy, třeba ještě další alergie a intolerance. Jsme schopni jim poskytnout informační servis a ulehčit jim,“ říká předsedkyně Sdružení jihočeských celiaků Marie Škopková.

Poradna nebude otevřená každý den. „Je to vlastně všechno v našem volném čase, protože je to náš velký koníček. Budeme se snažit poradnu provozovat zhruba jednou za měsíc, šest týdnů, odpoledne, k večeru, aby lidé za námi mohli přijet třeba po práci,“ vysvětluje Marie Škopková.

Na začátku diety si podle ní celiak musí hlavně uvědomit, v čem lepek je a v čem není. „Je třeba zjistit taková ta skrytá rizika, kde by člověk ani lepek nečekal, naučit se číst etikety. Můžeme předat i praktické rady pro nakupování, protože orientace v bezlepkovém sortimentu je docela složitá, potom také jak vařit, protože bezlepkové suroviny se chovají jinak,“ připomíná.

Detailní informace o bezlepkové poradně zájemci najdou na webových a facebookových stránkách Sdružení jihočeských celiků.

Spustit audio

Související