Novoměstsko, ráj běžkařů

22. leden 2012

Na Novoměstsku naplno začala sezóna běžeckého lyžování. Okolní krajinu milovníci zimních sportů dobře znají. Nabízí příjemné svezení v mírně zvlněné krajině Českomoravské vrchoviny, stejně jako extrémní tratě využívané při největších závodech v běžeckém lyžování a biatlonu.

Běžkař, kam se podíváš – to je běžný obrázek zimního Novoměstska. Lyže tady obouvají nejen místní, ale jezdí sem hodně lidí například z Jihomoravského kraje. Jako skupina, kterou jsem potkal přímo v místním skiareálu.

„My jsme přijeli z jižní Moravy, tam jenom prší. Strašně jsme se divili, že tady padá sníh. Místní trasy trochu známe, ale víceméně jen z internetu. Pojedeme trasu Tři studně – Vlachovice a zpátky ke Ski hotelu, je to asi 18 až 20 kilometrů. A jsme tady rádi!“ smějí se běžkaři.

Přijeli autem pohodlně až do areálu, kde je parkoviště s kapacitou desítek míst. Běžky jednoduše nasadili vedle auta a vyjeli. Tady jsou totiž sníh a tratě prakticky všude. Ostatně vyjet můžete na běžkách i z vlakového nádraží. Jako pan František: „Od zastávky už se dá jet na lyžích. Zastávka Nové Město, tam už jsou upravené stopy a už se jede.“

Celý den ve stopě – a přitom nikde dvakrát

Všichni míří vysoko do Žďárských vrchů, krajiny, kterou místní básníci rádi přirovnávají k nahému ženskému tělu. Je to mírná krajina, zároveň ale musíte počítat s tím, že se při cestě do kopců pořádně zapotíte. Je to přece jen Vysočina.

Jen pár metrů vedle nás jsou sportovní tratě, které se tu a tam otevírají veřejnosti, a když se jinde lyžovat nedá, jsou i osvětlené. Místní lyžař Petr Mareček ale upozorňuje, že závodní bílou stopu by měli volit jen ti, kteří mají odpovídající kondici a zkušenosti: „Tratě jsou dělané pro závodníky, takže pro turistu, který je na běžkách jednou–dvakrát za týden, to není. Tratě jsou totiž profilově dost náročné, jede se buď z kopce, nebo do kopce, jsou tam dost prudké sjezdy a zatáčky. Pro turisty na výlet a pro pocit z krajiny je vhodnější jet někam ,z místa na místo‘.“

Turistických tratí pro běžecké lyžování se na Novoměstsku upravuje víc než dost. V zásadě jde o padesát kilometrů, na které navazují další běžecké tratě z okolních mikroregionů. Pokud tedy vyrazíte do Žďárských vrchů, můžete jet bílou stopou celý den a skoro nikam se nepodíváte dvakrát, potvrzuje Petr Mareček: „V ideálním případě se dá najet i přes sto kilometrů.“

Podrobné informace o lyžování na Novoměstsku najdete na webu, kde je i online sledování pohybu rolby a tak budete vždycky vědět, kde jsou trasy čerstvě upraveny.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
Spustit audio