Novou desku křtíme na turné po klubech, protože jsme chtěli být fanouškům blíž, vysvětlují členové skupiny Slza

14. říjen 2023

Album Monodrama vznikalo několik let a je v mnoha ohledech jiné než předchozí tři desky skupiny Slza. Petr Lexa a Lukáš Bundil říkají, že je rozhodně barevnější, změnilo se i autorství písní a místo hal s ním hudebníci vyrazili do klubů.

„Když jsme kompletovali album, tak jsme vytáhli písničku, která byla dva roky stará. Poslouchal jsem ten refrén a tam bylo slovo monodrama, které se mi strašně líbilo. Říkali jsme si, že by to vlastně mohlo shrnout celou tu desku. Je docela barevná, jsou tam všechny emoční polohy, ve kterých se nacházím,“ popisuje název nové desky Petr Lexa.

Ten se čtvrtým albem kompletně převzal psaní textů, což podle Lukáše Bundila přišlo postupně a mělo to svůj vývoj.

„Na první desku dělal texty Xindl X (Ondra Ládek), s druhou deskou se Petr začal víc zapojovat, se třetí deskou ty texty řešil sám a Ondra je doplňoval a teď vlastně Petr píše texty sám a vždycky si vybere někoho dalšího, kdo by to nějakým způsobem třeba doplnil,“ upřesňuje.

Petr Lexa a Lukáš Bundil s novou deskou skupiny Slza

Čeština má větší hloubku

Tím, že svou tvorbu neustále posunují a zkouší nové věci, tak je společné hraní stále baví a naplňuje. Co se ale na jejich písních určitě nezmění, to je čeština.

„Nechci se češtiny vzdát, i když jsem studoval angličtinu, španělštinu, a kdybych nedělal muziku, tak dělám jazyky. Ale v angličtině nestačí slova, nejsou na to fráze, nejde to tak ohýbat. V češtině vidím mnohem větší hloubku,“ myslí si Petr Lexa.

Petr Lexa, Lenka Vahalová a Lukáš Bundil

Momentálně jsou uprostřed Club tour po republice, kde křtí album Monodrama. Fanouškovskou základnu mají natolik rozsáhlou, že by naplnili i haly, přesto si na koncertování vybrali kluby.

„Nikdy jsme nezažili takový místo, kde je opravdu hlava na hlavě a jsi těm lidem blíž. Můžeš s nimi komunikovat úplně jinak, než když jsi na velký akci, ať už v hale, nebo na festivalu, kde je ten přístup k fanouškovi jiný,“ přibližuje Lukáš Bundil.

Jak album vznikalo a proč se Petr obával, jak bude deska vypadat? Poměrně dlouho k nim patřily pouze dvě barvy – černá a bílá, proč se rozhodli s novou deskou svou barevnou paletu trochu oživit? A měli někdy chuť to rozpustit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související