Novou výmalbu, sbírku trofejí, ale také nezvyklý pohled na vodní zámek spatří návštěvníci Červené Lhoty

9. květen 2023 14:30

Už pátou sezonu se návštěvníci Červené Lhoty na Jindřichohradecku nemůžou kvůli havárii hráze projet na lodičkách po zámeckém rybníku. Památkáři ale mají pro turisty i dobré zprávy – připravili několik novinek. Viděli je třeba stovky lidí v den státního svátku, kdy byl zámek mimořádně otevřen i v pondělí.

Na oblíbený vodní zámek známý z pohádky Zlatovláska dorazila například paní Daniela, která přijela s rodinou z Břeclavi. „My jsme už párkrát jeli okolo a vždycky jsme si říkali, že bychom se tady zastavili, a teď jsme byli nedaleko na cyklovýletu, tak jsme si rezervovali prohlídku,“ řekla.

Během zimy doplnili památkáři v některých místnostech předměty tak, aby interiéry co nejvíce připomínaly dobu posledních zámeckých pánů. „V pánské ložnici je nově vymalováno, a to tak, jak bylo nalezeno na stěnách. K tomu jsme obnovili nebesa na zdejší posteli. Nebesa bohužel nenávratně zmizela při modernizaci postele, tak jsme vybudovali kopii,“ popsal kastelán Červené Lhoty Tomáš Horyna.

Celá prohlídková trasa je upravena do podoby, kdy zámek obýval jeden z významných členů rodiny Schönburg-Hartenstein, princ Johann. Ten na sebe podle kastelána upozornil především jako velvyslanec ve Vatikánu, na jihočeském zámku žil v období mezi světovými válkami.

„Ještě jsme doplnili instalaci pokoje prince Louise. Neměli jsme dostatek trofejí, které pokrývaly stěny, protože tyhle věci se v době socialismu různě přesouvaly do institucí, které se věnují třeba myslivosti. Původní trofeje zmizely, ale my jsme od jednoho soukromého dárce dostali sbírku, která je z Čech i Afriky,“ doplnil Tomáš Horyna.

Zároveň pokračují práce v podkroví východního křídla, kde bude návštěvníkům při speciálních příležitostech přístupná knihovna a pokoj princezny Sophie. „To je takový můj trochu osobní dluh princezně Sophii, která zemřela v roce 2017. Dcera prince Johanna Schönburg-Hartensteina byla posledním pamětníkem, který tu trávil dětství a mládí. Její pokoj byl depozitářem, skoro až takovým skladištěm věcí. Když tu naposledy byla, tak z toho byla trochu zaražená a řekla mi, že její pokoj byl nejhezčím místem na Červené Lhotě. Tatínek ji totiž jako nejmladší dceru trochu rozmazloval. Slíbil jsem jí, že až rekonstrukční práce dospějí do tohoto křídla, budeme její pokoj rehabilitovat,” prozradil kastelán.

Čtěte také

Už pátou sezonu po sobě se ale turisté nemůžou projet na lodičkách po zámeckém rybníku. Důvodem je trvající havárie na hrázi. „Po velkých průzkumech se ukázalo, že je potřeba celou hráz kompletně rekonstruovat. Dokončuje se projektová dokumentace a je před námi žádost o stavební povolení a hlavně výběr dobrého zhotovitele. Jde o investici ve výši zhruba padesát milionů,“ vysvětlil Tomáš Horyna.

Zámecký rybník bude kompletně vypuštěný zřejmě na konci léta. „Ale on se možná stejně v letní sezoně vypustí zcela samovolně. Teď je tu dost vody, protože je velký přítok, jaro bylo bohaté na srážky, ale v létě to samozřejmě může být jinak. Může se stát, že potokem přiteče méně vody, než odteče tou děravou hrází,“ připomněl kastelán.

Zároveň upozornil, že návštěvníci, kteří mají rádi archeologii a rádi si představují středověké stavební etapy, si po vypuštění rybníka a zbourání starého mostku užijí netradiční pohledy na zámek. „Málokdo ví, že rybník je mladší než zámek. Původně tu byla malá středověká tvrz, která stála na ostrohu nad potokem. Teprve v roce 1555 předpokládáme vznik rybníka, přesně datované to nikde není. Doufáme, že rekonstrukční práce nám přinesou i poznání v této věci. Možná nám archeologické nálezy pomohou rybník datovat,“ dodal Tomáš Horyna. Podle něj bude také nutné zbourat most u stavidel, který je v havarijním stavu, a postavit nový.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související