Nulová zkušenost

19. červen 2002

Galerie hlavního města Prahy dnes představuje české veřejnosti retrospektivní výstavu Otto Pieneho (nar.1928), jedné z významných osobností světového multimediálního umění druhé poloviny 20. století.

Piene patřil k spoluzakladatelům mezinárodní skupiny ZERO, která směřovala k pozitivní syntéze moderní technické civilizace se světem přírody, a v této souvislosti umělec citlivě formuloval právě potřebu "nulového bodu", okamžiku kontemplace a očištění. Otto Piene je považován za zakladatele světelného umění i vynálezce Sky artu. Jeho pověstné "Sky projects" proběhly v světových renomovaných muzeích - např. v Guggenheim Museum v New Yorku, ale diváci je mohli zhlédnout též při zahajovacím ceremoniálu Olympijských her v roce 1972 v Mnichově.

Ukázka díla O. Pieneho

Pražská výstava představuje různorodé projevy umělce - malby vytvářené kouřem a ohněm, elektrické a elektronické světelné instalace i videoprojekce vzdušných happeningů. Doprovázejí ji autentické dokumentární materiály - manifesty, plakáty apod. Výstava byla umožněna díky spolupráci Otto Pieneho a vstřícnosti řady vlastníků jeho děl z řad institucí i soukromých majitelů. V Domě u Kamenného zvonu ji můžete zhlédnout až do 29. září.

Spustit audio