O první Lhotě se psalo už na konci 12. století, celkem je v Čechách přes 300 vesnic s tímto jménem

12. březen 2024

Není tolik známých jmen českých vesnic jako těch, které mají ve svém názvu Lhota. Úplně první zmínka o Lhotě pochází ze samého konce 12. století. Nazývala se tak dnešní vesnice Svatý Jiří na Orlickoústecku.

Hned roku 1203 se však můžeme přesunout na jih Čech, abychom v písemných pramenech našli zmínku o Lhotě Dlouhé a Okrouhlé na Pelhřimovsku. Další na sebe nenechaly dlouho čekat.

Po polovině 20. století se tak pro Čechy uvádí 322 Lhot. V jižních Čechách jich známe dobrých pět desítek.

A kde se vlastně vzaly? Jejich vznik spadá do období kolonizace a platebních povinností poddaných. Jsou navázány na menší sídla nižší šlechty a pro poddané znamenaly odložení platu vrchnosti (lhůty) až na několik let.

V názvech se objevují také jako Lhotice, Lhotky a Lhotče. Některé zanikly jako Lhotka u Malšína, jmenují se jinak – třeba Lhoteč u Velešína (nyní Chodeč), přibírají název nejbližší vesnice (Lhota Zubčická nebo Lhota u Kestřan) i další jména (Kocourova, Chomoutova či Lékařova Lhota).

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.