O rozhlase

Historie Českého rozhlasu se začala psát roku 1923 na území tehdejšího Československa v plátěném stanu v Praze – Kbelích. Od té doby prošlo vysílání dramatickým vývojem.

Základní informace o Českém rozhlase

Český rozhlas je zřízen zákonem č. 484/1991 Sb. o Českém rozhlase.

IČ: 45245053
DIČ: CZ45245053 

status: veřejnoprávní rozhlas, aktivní člen EBU
sídlo: Vinohradská 12, 120 99 Praha 2
první vysílání: 18. května 1923 

Webové stránky: www.rozhlas.cz

O Českém rozhlase

Historie Českého rozhlasu se začala psát roku 1923 na území tehdejšího Československa v plátěném stanu v Praze – Kbelích. Od té doby prošlo vysílání dramatickým vývojem, od živého vysílání ve stanu k digitálnímu vysílání, od soukromé společnosti k nezávislému veřejnoprávnímu médiu, které je součástí Evropské vysílací unie. Před historickou budovou Českého rozhlasu na Vinohradské ulici 12 se tvořily dějiny, ať již v období tzv. Pražského povstání v roce 1945 nebo při okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Čtěte také

V současné době vysílá Český rozhlas na vlnách čtyř celoplošných a čtyř speciálních stanic a provozuje síť regionálního vysílání ve všech krajích České republiky. Nedílnou součástí je vysílání do zahraničí v šesti světových jazycích. Obsah ale nešíří pouze po radiových vlnách. Pohodlný poslech zpravodajství z domova i ze světa, publicistiky, hudby a mnoho dalšího umožňují také webové stránky a mobilní aplikace.

Český rozhlas je rovněž pořadatelem několika soutěží a festivalů. Jaro patří mezinárodnímu festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Pro mladé hudebníky jsou určeny mezinárodní soutěže Concerto Bohemia a Concertino Praga, ze kterých vzešlo mnoho slavných, celosvětově uznávaných virtuózů.

Součástí rozhlasové struktury je také Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Dětský pěvecký sbor, Dismanův rozhlasový dětský soubor, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů. Na podporu charitativních projektů byl zřízen Nadační fond Českého rozhlasu, jehož nejznámější projekt Světluška pomáhá nevidomým dětem a dospělým.

Ochranu práv Českého rozhlasu a vydávání notových publikací zajišťuje hudební nakladatelství. Vybrané rozhlasové nahrávky vydává rovněž akciová společnost Radioservis a lze je koupit v reprezentační prodejně v Praze na Vinohradské 12 nebo prostřednictvím internetového obchodu Radiotéka.