Obama přivezl na Blízký východ projevy smíru s muslimským světem

3. červen 2009

Schůzkou se saúdsko-arabským králem Abdalláhem zahájil americký prezident Barack Obama dlouho očekávanou návštěvu Blízkého východu. Jejím vyvrcholením má být zítra v Egyptě projev k muslimskému světu. Vůdci mezinárodní teroristické sítě al-Káida ale mezitím vzkázali, že jde o "prázdné fráze". Skutečné činy Spojených států v muslimském světě prý přinesou Američanům další léta krvavého násilí.

Obama prohlásil, že návštěvou Rijádu a hlavně Káhiry chce muslimům nabídnout pomyslnou ruku ke smíru. Podobně jeho cestu většinou vnímají samotní muslimové. Třeba anketa televize al-Džazíra v íránské, irácké nebo turecké metropoli ukázala, že lidé očekávají od Obamy odklon od dosavadní americké politiky. Tu považují na nespravedlivou vůči muslimskému světu.

Ozvaly se ale také špičky al-Káidy. Nejprve dvojka teroristické aliance Ajman Zaváhirí a pak i vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin prostřednictvím al-Džazíry vzkázali, že Obama předvádí pouze líbivá gesta. Reálně postoje Ameriky prý ukazuje třeba krvavý vývoj v Pákistánu. Bin Ládin řekl, že Obama už mezi muslimy zasel "nenávist a touhu po odplatě" na následující desetiletí.

Související příspěvky:
Washington: Izrael musí zastavit osidlování palestinských území
Egypt chce, aby Obama oslovil muslimský svět z mešity al-Azhar
Prezident USA Barack Obama podpořil nezávislý palestinský stát
Izrael začíná přes protesty USA stavět další židovskou osadu
Izraelci si stěžují, že s nimi americká vláda přestala konzultovat svou politiku
Spojené státy naznačily podporu začlenění Hamásu do palestinské vlády

Spustit audio