Obama v Káhiře: Islám není příčinou světových konfliktů, ale součástí jejich řešení

4. červen 2009

Americký prezident Barack Obama vyzval na půdě káhirské univerzity muslimský svět ke spolupráci a společnému úsilí o mírovou budoucnost. První muž Spojených států v očekávaném projevu slíbil, že bude usilovat o vykořenění předsudků Západu vůči islámu. Za současné napětí mezi Západem a muslimským světem podle Obamy zodpovídají extremisté, nikoliv islám.

"Přijel jsem do Káhiry s cílem vytyčit nový začátek vztahů mezi Spojenými státy a muslimy celého světa. Vztahů, které budou založené na vzájemné úctě i zájmu, na pravdě o tom, že Amerika a islám se vzájemně nevylučují a nepotřebují spolu soutěžit. Že se naopak vzájemně přesahují a sdílí společné hodnoty spravedlnosti, pokroku, tolerance a důstojnosti všech lidí," uved v projevu šéf Bílého domu.

Podle amerického prezidenta patří mezi předsudky, které má Západ vůči islámu, názor, že islám je proti lidským právům. Šéf Bílého domu vyzval i muslimy, aby nepřijímali protiamerické předsudky:

"Nenechte se mýlit. Není v našem zájmu mít vojáky v Afghánistánu. Neusilujeme o to, mít tam základny. Afghánská mise je pro nás nákladná finančně i politicky, naši mladí muži a ženy v ní nasazují životy. V našem závazku k boji proti extremistům ale nepolevujeme. Tyto extremisty by neměl tolerovat nikdo z nás. Zabíjejí v mnoha zemích, ale nejvíc kvůli nim krvácejí právě muslimové. Svatý korán nás učí, že kdokoliv zabije nevinného člověka, ten jako by zabil celé lidstvo."

Obama v projevu také potvrdil, že jeho vláda podporuje vznik samostatného palestinského státu. Podle něj ovšem nelze nahlížet palestinsko-izraelský konflikt pouze z perspektivy utrpení jedné nebo druhé strany. Takový přístup je slepý k pravdě, řekl v Káhiře Obama, který uznal utrpení Palestinců pod izraelskou okupací, ale vyjádřil i pochopení k historické situaci židovského státu. Ten prý zůstává klíčovým americkým spojencem.

"To spojenectví je založené na kulturních a historických poutech a na uznání, že úsilí Židů o vlastní domovinu má kořeny v tragické historii, která nemůže být popřena. Zítra navštívím Buchenwald, jeden z táborů, ve kterých byly židé zotročováni, mučeni a fyzicky likvidováni. Zavražděno bylo šest milionů židů - víc než jich dnes žije v Izraeli. Popírat tento fakt je nepodložené, ignorantské a ohavné. Ti, kdo hrozí Izraeli zničením nebo opakují stereotypy o židech, vzbuzují v izraelských myslích ty nejbolestnější vzpomínky a tím brání míru, který si lidí v regionu zaslouží."

Na projev amerického prezidenta v egyptské metropoli reagovala síť sunnitských extremistů al Káida, která umístila na islamistické webové stránky záznam prohlášení svého lídra Usámy bin Ládina. Ten pohrozil muslimům, že spojenectví s křesťany a židy je v rozporu s jejich vírou a vyzval je k boji s agenty bezvěrců v muslimských státech.

Spustit audio