Objevte Šumavu z jiné perspektivy – z historického vagónu taženého parní lokomotivou Kafemlejnek

5. červenec 2022 14:36

Parní lokomotiva Kafemlejnek už zase vozí cestující malebnou šumavskou krajinou. České dráhy po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru připravily Šumavské léto s párou. A i když se zrovna v pondělí více než sto let stará lokomotiva porouchala, z Volar by měla v červenci vyjet ještě několikrát.

Pan Pavel přijel se svojí rodinou až z Břeclavska. „Jízda byla naprosto úžasná, je vidět, že je to připravené s velkou láskou a pečlivostí. Mělo to prostě velký náboj a stojí to za to,“ pochvaloval si.

V pondělí mimořádně jela místo Kafemlejnku lokomotiva Hektor z 50. let minulého století. V jednom z pěti historických dřevěných vagónů si jízdu užil pan Jiří se syny. „My jsme z Vimperka, a když máme dneska volno, rozhodli jsme se kvůli dětem, že se pojedeme podívat na vláček,“ řekl.

Působivé vagóny i lokomotiva Kafemlejnek pochází podle jednatele Stifterova pošumavského železničního spolku Vladislava Šlégra z počátku 20. století. „Vozům se přezdívá rybáky podle pojezdu, uspořádání jejich podvozku,“ dodává.

Populární jsou mezi cestujícími i dva vyhlídkové vozy. „Lidé mohou zažít i ten vzduch, který jim půjde kolem hlavy. A pokud jede parní mašinka, tak i nějakou tu sazi v oku,“ usmívá se Vladislav Šlégr.

Šumavské léto s párou bude pokračovat do 19. července. Kafemlejnek se podařilo opravit a na trať z Volar do Lenory, Nového údolí nebo Černé v Pošumaví se vypraví ještě v pěti různých termínech. Detaily jsou k dispozici na webu Českých drah.

Spustit audio

Související