Obnova scholy v České Třebové

14. březen 2015

Začalo to pozvánkou, která se objevila na stránkách českotřebovské římskokatolické farnosti. Slečna Tereza Červinková zvala rodiče s dětmi na první setkání a založení dětské scholy. Ta při kostele svatého Jakuba v České Třebové už rok a půl nefunguje, protože její sbormistryně Anička Dolečková se odstěhovala.

Po přivítání mladých zpěváčku a jejich doprovodu mi Tereza Červinková sdělila, proč se rozhodla scholičku založit. Ta tam už více než rok chybí, protože, jak jsme už uvedli, sbormistryně Anička se provdala a odstěhovala. Terezka má dobré hudební vzdělání a to konzervatoř v Olomouci a v současnosti studuje na Akademii staré hudby v Brně .

Pak se všichni odebrali do místnosti s klavírem a Tereza Červinková je všechny přivítala a hlavně měla radost, že přišly děti malé, se kterými právě ona touží pracovat. A začali, jak jinak, s rozezpíváním. Hravou formou se pak dostali všichni až k první písničce s názvem „Díky“. Nejdříve jen na bzum,bzum a pak přidávali slova. Mnoho dětí totiž ještě nechodí do školy, tak si musely text mentorováním zapamatovat.

Došlo i na písničku druhou a pak si ještě pohráli, zatančili a hlavně poděkovali Bohu, že tam s nimi byl. A jak zjistila nová sbormistryně Terezka Červinková, všechny děti to tak cítily.

A co na to rodiče?

A rodiče na otázku „ Proč s dětmi přišli“ odpověděli celkem spontánně, že je to nejlepší způsob, jak poděkovat Pánu Bohu. A slíbili, že děti určitě za týden přivedou.

Sbormistryně se ještě svěřila s tím, že počítají s vystoupením už v březnu na mši svaté. Tak přejeme, ať se jim daří!

Spustit audio