Obrázky pro Moju

13. červen 2006

Od včerejška až do 9. července můžete v Národním muzeu hl. m. Prahy navštívit výstavu 11. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže pro děti Malujeme po síti, kterou pořádá Český rozhlas Online. Letošní téma Obrázky pro Moju se inspirovalo multimediálním projektem Českého rozhlasu Leonardo Odhalení, prostřednictvím kterého mohli diváci na webových stránkách ČRo sledovat online přenosy ze života gorilí rodinky v pražské zoologické zahradě.

Zájem o soutěž byl veliký. Děti měly kreslit gorilí mládě Moju a její rodinu nebo gorily ve volné přírodě, které je potřeba chránit. Téma děti oslovilo a bavilo, jak sdělovaly ve svých dopisech. Díla navíc pojaly jako narozeninové dárky pro Moju. Práce se vyznačují vysokou kvalitou i vtipnými nápady. Do Českého rozhlasu jich přišlo více než 4000. Soutěže se zúčastnily děti z České republiky, ale také z Afriky, Finska, Ruska, Indonésie a Slovenska. Svoje díla zaslaly i děti handicapované, z dětských domovů a děti dlouhodobě hospitalizované v nemocnicích.

Soutěž v malování aneb Obrázky pro Moju

Hodnocení probíhalo ve dvou kolech, v tom prvním do užšího výběru postoupilo přibližně 230 prací. Ve druhém kole je pak hodnotily významné osobnosti našeho kulturního života (např. malíř Adolf Born, malíř a hudebník Jan Antonín Pacák, herečka Naďa Konvalinková, malířka Lucie Seifertová apod.).

Součástí výstavy jsou výtvarné dílny. Široká veřejnost je může navštívit pod dobu trvání expozice každé úterý dopoledne od 9.00 do 14.00 a v sobotu mezi 13.00 - 17.00 hod. Povede je ak. malířka Olga Bělohradská.

Nestihnete-li si prohlédnout vystavené vítězné práce v uvedeném termínu v Praze, máte možnost dostihnout výstavu v některém z českých měst, po kterých jako každoročně putuje. Informace o termínech, stejně jako digitální podobu výstavy, naleznete na adrese www.rozhlas.cz/deti.

Spustit audio