Ocenění Nejlepší podcast veřejné služby míří na Radio Wave

25. červen 2019

Prvnímu původnímu podcastu z produkce Českého rozhlasu s názvem Zhasni!, který se věnuje sexu a intimitě mladých lidí, patří cena Nejlepší podcast veřejné služby. Ocenění v rámci prvního Podcastového dne YouRadia talk převzaly šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová a šéfproducentka Kreativního HUBu Českého rozhlasu Edita Kudláčová.

Umělecký audio projekt odkrývá city, vztahy, vášně a touhy mladých lidí a také zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Příběhy a zpovědi protagonistů představila devítidílná podcastová série Radia Wave, pod kterou jsou podepsáni tvůrci a tvůrkyně s výrazným autorským rukopisem a zkušeností s dokumentem filmovým i rozhlasovým. Jmenovitě se jedná o Terezu Nvotovou, Romana Štětinu, Bohdana Bláhovce, Johanu Švarcovou a Daniela Moravce, kteří spolupracovali se stejně osobitými sounddesignéry, Stanislavem Abrahámem, Dominikem Gajarským, studiem Needles a Martinem Ožvoldem. Výsledný formát tak balancuje na pomezí dokumentární tvorby a zvukového experimentu. Dramaturgyní série je Brit Jensen.

„Sérii Zhasni! jsme začali připravovat již před třemi lety, kdy tím Český rozhlas reagoval na měnící se návyky poslechu audio obsahu u mladých  lidí. Zejména nás zajímalo, zda si české publikum zvykne podcasty pravidelně odebírat a poslouchat. Proto jsme první původní podcastovou sérii zaměřili na osobní vztahová témata a zdůraznili jsme právě intimitu poslechu audia do sluchátek,“ uvedla šéfproducentka Kreativního HUBu Českého rozhlasu Edita Kudláčová.

Devítidílná série Zhasni! otevřela posluchačům a posluchačkám témata od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti po svět BDSM. Dala jim například pocítit erotické napětí mezi partnery během těhotenství nebo je zavedla na lov zážitků přes online aplikaci i na skupinový sex. Český rozhlas prostřednictvím projektu Zhasni! nabídl audio obsah určený primárně k online konzumaci. Navázal tím na vyzkoušenou práci s již odvysílaným materiálem a posouvá ji dál směrem k současným trendům v distribuci audií.

Podcastová série Zhasni. Díl Coming In

„Projekt Zhasni! jsme zveřejnili na jaře 2017. Dneska se Radio Wave jako stanice pro mladé zaměřuje právě na online audio formáty a v podcastovém prostředí je jich dostupných více než třicet. Nejposlouchanější je zábavná talkshow Ivany Veselkové a Zuzany Fuksové Buchty a oblíbený je taky seberozvojový magazín Balanc. Nabízíme např. i sportovní magazín Tribuna, herní pořad Quest nebo nově formát komentovaných zpráv Mikrovlnky či magazín pro aktivní rodiče Houpačky,“ doplnila šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Český rozhlas spustil letos rovněž zpravodajský podcast Vinohradská 12 a v současnosti zveřejňuje v podcastovém prostředí téměř 200 audio formátů. Posluchači se tak kromě poslechu na webech Českého rozhlasu mohou přihlásit k odběru podcastů, zaměřených na různá publika, a poslouchat je kdykoli, kdekoli i offline.

Ocenění v rámci prvního Podcastového dne Youradia talk se uskutečnilo dnes v odpoledních hodinách na střeše Paláce Lucerna. Nejlepší podcasty byly oceněny v kategoriích Nejlepší podcast roku, Podcast veřejné služby, Byznys a podnikání, Společnost, zábava, historie, Technologie a věda.

Podcast Zhasni! lze poslouchat prostřednictvím SoundCloudu nebo v podcastových aplikacích.

Všechny podcasty Radia Wave i návod, jak podcastovat, lze najít na webu wave.cz/podcasty.

Radio Wave spustí na podzim tři výrazné podcastové série 

Během podzimu nabídne Radio Wave tři různě zaměřené série, které bude možné poslouchat v denním vysílání i v podcastech. Na oceněný podcast Zhasni! naváže časosběrný dokumentární cyklus Svatebky, který od září ukáže osudy pěti různých žen a jejich svatebních šatů. Druhým podcastem bude dokumentárně-reportážní série s názvem Po sametu. Ta připomeneme mladým posluchačům významné milníky v české historii po tzv. sametové revoluci. Třetí novinkou pak bude série Moje terapie, která představí skutečné příběhy lidí, kterým pomohla psychoterapie. Prostřednictvím šesti různých hrdinů a šesti různých terapeutů zrekapituluje, co k ní vedlo a co se díky ní v životech klientů změnilo.

Spustit audio