Ochrana Chrudimi před povodněmi má stát desítky milionů korun. Radnice chystá soustavu nádrží a hrází

25. červenec 2023 06:18

Zaplavené sklepy, auta pod vodou a na ulicích bahno. Takovou situaci už zažili obyvatelé chrudimského sídliště Na Šancích několikrát. Už před lety začala radnice chystat poldr, který by měl podobným situacím zabránit. Jenže příprava se několikrát zkomplikovala a zastavila. Teď se začíná rýsovat jiné řešení, které ale bude velmi drahé.

Čtěte také

O poldru začala chrudimská radnice uvažovat po záplavách v roce 2006. A znovu o něm začala mluvit v roce 2015, kdy byly Šance zaplavené znovu. Voda se dostala do sklepů panelových domů, zničila několik aut, všude po sídlišti zůstaly nánosy bahna. Jednání o poldru šla ale pomalu. Chyběl souhlas vlastníků některých pozemků, pak se objevila komplikace v podobě přeložky vysokého napětí. Plán ale úplně zastavil až nesouhlas krajského úřadu. Suchá nádrž by podle něj byla příliš velký zásah do krajiny a doporučil postavit něco více šetrného.

Ochranná síť kanálů

Měla by to být celá soustava menších staveb. Mají tvořit malé poldry, vsakovací louky, tůně a kanály. Pole za sídlištěm by tak připomínalo vlastně takový park, který by ale měl dokázat zastavit případnou povodeň. Radnice teď po několik letech dostala cenový odhad - samotné úpravy by měly stát asi 25 milionů korun. Jenže k tomu je nutné ještě připočítat systém potrubí, které by vodu odvedlo - a to je dalších víc než 50 milionů korun. A to je podstatně vyšší částka, než která byla na stole původně.

Kdy by se s úpravami mohlo začít, zatím není jasné. Je to drahá stavba, na kterou chce Chrudim získat evropské peníze. Čekání potrvá minimálně ještě několik let. Na příští dva roky totiž radnice vyčlenila čtyři milionu korun na přípravu projektu. Teprve pak se uvidí, co dál.

Spustit audio

Související