Očima zrakově postižených se lidé podívali na České Budějovice. Charitativní akce pomůže rané péči

8. říjen 2023 13:27

Jak asi vidí lidé s glaukomem nebo ztrátou zorného pole? Díky speciálním brýlím to zjistili lidé, kteří dorazili do Rabenštejnské věže v Českých Budějovicích. Dobročinnou akci tu uspořádala Společnost pro ranou péči, která se stará o děti se zrakovým postižením.

„Máme tady brýle, které simulují například ztrátu zorného pole a glaukom,“ ukazovala poradkyně rané péče Martina Papoušková. Brýle vyzkoušel Oliver. „Hm, nevidím moc dobře,“ komentoval.

O patro níž si děti mohly odpočinout v senzorické místnosti. „Jsou tu prvky na rozvoj zrakového vnímání a hmatového vnímání, třeba magnetická stavebnice nebo oblíbená aktivita, kdy děti hledají zvířátka ve slizu,“ popsala poradkyně Kateřina Kubičková.

Cílem akce bylo upozornit na služby Společnosti pro ranou péči. „Českobudějovická pobočka oslaví v příštím roce třicet let od svého založení, přesto je spousta mladých rodin a dětí, které by jí potřebovali a neví o ní. Právě proto pořádáme akce pro veřejnost,“ vysvětlila ředitelka českobudějovické pobočky Jana Tušlová.

Výtěžek podpoří další rodiny, které by službu potřebovaly. „Za ty peníze můžeme vzít do rané péče rodiny, na které nyní nemáme prostředky. V tuto chvíli máme stop stav, nepřijímáme nové klienty,“ řekla Jana Tušlová.

Díky charitativní akci Zabrejli s námi z Rabenštejnské věže by tak raná péče v Českých Budějovicích mohla přijmout až deset nových rodin.

Spustit audio

Související