Odborářské vysílání - 1945, Muži v offsidu - 1945

11. květen 2013

Vracíme-li se v naší každodenní upomínce k historii rozhlasového vysílání a otevřeme-li pomyslné složky s datem 11. května, upoutají nás dva letopočty, jež mají ve své psané formě téměř zrcadlovou podobu. Jedním z nich je rok 1945, druhým pak 1954.

Oba pořady, které se v uvedených letech vážou ke zmíněnému květnového datu, jsou velmi protikladné. Přesto oba svým způsobem vypovídají velmi názorně o atmosféře doby, v níž vznikly.

11. květen 1945 bylo datum vzdálené pouhé dva dny ode dne, kdy skončila druhá světová válka. Z rozhlasového vysílání zaznívala tehdy celá řada naléhavých výzev, provolání a předsevzetí. Jedno z nich bylo prohlášení k našim dělníkům, jež ze svého stále ještě dočasného útočiště v Londýně, vyslala do vlasti politička Anežka Hodinová Spurná. To jméno je dodnes poměrně známé. Přestože málokdo už dnes přesně ví, kým žena ono jména vlastně byla. Patřila k zakládajícím členkám Komunistické strany v roce 1921. V roce 27 byla zvolena do pražské městské rady. O dva roky později už byla poslankyní Národního shromáždění za komunistickou stranu. Angažovala se také v ženském hnutí. V roce 38 emigrovala před nacisty do Anglie. Odtud pak mluvila ještě 11. května 45 do vysílání rozhlasu v osvobozeném Československu.

Spustit audio