Odhalené technologie

5. březen 2007

Jste pravidelnými návštěvníky pavilonu goril? Nebo se občas jen tak juknete, jak se gorily mají? Ať tak nebo tak, určitě vás mockrát napadlo: jak je to možné? Jaké technologie doručí živý obraz z pavilonu až do mého počítače? A právě o tom je dnešní článek.

Sledování pavilonu goril nížinných v pražské ZOO je po technologické stránce poměrně náročné. Samotné umístění kamer v daném prostoru je relativně snadné, vždyť vnitřní videookruhy má leckterý obchod. Mnohem náročnější je odbavit obraz z pavilonu, zajistit videostream pro internetové stránky a především vyrovnat se s tisíci hodinami záznamu. Vždyť pro nás jsou důležité minuty, ba vteřiny, a vybrat je z obrovského množství materiálu vyžaduje přísný systém. V neposlední řadě musí být veškerá technologie umístěna tak, aby gorily nerušila.




Pracoviště v pavilonu, na počítačích (enkódují obraz) vidíte čtyři HDD DVD rekordéry

První řada Odhalených byla technologicky velmi náročná. Obraz ze šestnácti stacionárních i dálkově ovladatelných kamer byl přiveden do dvou propojených režií (interaktivní plánek). Druhá řada Odhalených vychází ze zkušeností z řady první. Realizace projektu byla mnohem levnější, přitom cíle jsme dosáhli: my i návštěvníci webu Odhalení mají úplný přehled o dění v pavilonu.


Současné umístění kamer

V současnosti jsou uvnitř pavilonu tři kamery, ve vnějším výběhu jedna. Dvě z vnitřních jsou ovladatelné dálkově, ale pouze jedna zvnějšku přes webové rozhraní (model Sony D-70P). Druhá ovladatelná kamera je tříčipová (model Sony BRC-300). Její obraz je srovnatelný s profesionálními televizními kamerami. Tuto kameru využíváme při natáčení magazínů, které můžete vidět každý čtvrtek v České televizi a samozřejmě ve videoarchivu na stránkách Odhalení. Pokud se v pavilonu děje něco, co je hodno přesného sledování, vyjede jeden z týmu k Odhalených do ZOO k ovladači této kamery. Třetí kamera pavilonu je stacionární (model Sony SSC - DC5AP). Více o kamerách zde.

Klávesnice RM-BR300 pro ovládání kamer Sony BRC-300

U druhé ovladatelné kamery sedí operátor neustále. Díky videoserveru a uživatelsky velmi příjemnému rozhraní může kdokoliv z týmu a z jakéhokoliv místa s dobrým internetovým připojením kameru ovládat. Na webu je obraz z této kamery označen číslem 1.

Webové rozhraní kamery. Vlevo kontrolní panel, nahoře předvolené pozice kamery - k nezaplacení, když se Kamba "schová"...






Enkodéry všech tří obrazů jsou přímo na místě, v zázemí pavilonu. Na třech počítačích běží příslušné programy, které balí obraz do šesti vícebitratových toků dvou formátů. Pavilon je s Českým rozhlasem propojen linkou o kapacitě 2Mb/s. Návštěvníci webu se připojují k vysílacímu serveru Českého rozhlasu, nikoliv do ZOO.

Musíme zaznamenat všechen materiál, v pavilonu se může dít něco zajímavého kdykoliv. Obraz ze všech tří kamer je zaznamenáván na hardiskové DVD rekordéry Panasonic. V pavilonu jsou celkem čtyři rekordéry, jeden z přístrojů vždy odpočívá.

Rozhraní enkodéru

Gorily kamery nijak neruší. I když jedna je neustále řízena a otáčí se za Kambou, její pohyb je nenápadný. Jak říká ošetřovatelka, ničím se neliší třeba od pohybu větví ve větru. Bylo možné technologií dálkového sledování vylepšit, především umožnit ovládání tříčipové kamery zvnějšku. Nebylo to ale možné kvůli zpřísněné karanténě, ve které je pavilon kvůli březím samicím.

Webové rozhraní dálkově ovladatelné kamery neustále někdo obsluhuje. Zaměstnanci ČRo Online a ČRo Leonardo mají daný rozpis čtyřhodinových služeb. Náročné jsou obzvlášť služby noční. Infravidění totiž není dokonalé a v obraze jsou jednotlivé gorily těžko rozeznatelné. Ze služeb se pořizuje skript. Tam se zaznamenávají všechny akce, které jsou nějak významné.

Noční pohled. Tipněte si: je to Kamba?

Porod mláděte Kamby se blíží a může přijít každou hodinu. Zůstaňte prosto věrni Odhaleným. Takový přímý přenos jinde neuvidíte.

Převzato z webu ČRo Leonardo

Spustit audio