Odsouzení polského nacionalisty Piotra Rybaka, nárůst brazilských přistěhovalců do Izraele a vídeňská aplikace Memento

27. listopad 2016

Soud ve Vratislavi odsoudil zatím nepravomocně k deseti měsícům vězení polského nacionalistu Piotra Rybaka. Ten na loňské demonstraci proti imigrantům spálil na vratislavském náměstí loutku symbolizující Žida, což soud posoudil jako jasnou narážku na vyhlazování Židů.

Izrael letos zaznamenal výrazné zvýšení přistěhovalců z Brazílie. Zatímco dosud z této jihoamerické země imigrovalo do židovského státu přibližně 200 osob ročně, letos to bylo již 650 přestěhovalců a do konce roku se jich očekává ještě nejméně padesát.

Memento – tak se nazývá aplikace pro chytré telefony, která upomíná na židovské obyvatele Vídně z doby před druhou světovou válkou. Program ukazuje, v kterých domech hlavního města Rakouska žili a kde podnikali. Aplikace je určena zejména mladým lidem, kteří si s její pomocí mohou uvědomit, k jakým zločinům v době nacismu došlo, a to i za pomoci mnohých Rakušanů.

Memento - aplikace pro pro chytré telefony, která upomíná na židovské obyvatele Vídně z doby před druhou světovou válkou

V portugalském Portu byla vandalsky poničena restaurace José Avilleze, který se spolu s kuchaři z dalších 11 zemí zúčastnil tento měsíc kulinářského festivalu v Tel Avivu. Má se za to, že za akcí stojí stoupenci radikálního levicového protiizraelského hnutí „Bojkot, stažení investic, sankce“. Ti se současně v Paříži blokádou podniku Stéphane Jéga snažili od účasti na festivalu v Izraeli odradit i tohoto kuchaře.

Spustit audio