OECD: Ekonomiky projdou otřesy, jaké nezažily. Nejchmurnější recese čeká Brity, propad hrozí i Česku

11. červen 2020

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá opravdu nevídanou globální ekonomickou recesi kvůli dopadům pandemie. V aktualizovaném výhledu hovoří o propadu globální ekonomiky o 6 %.

Čtěte také

Aktualizovaný výhled počítá se dvěma možnými scénáři – buď do konce roku přijde druhá vlna pandemie, anebo ne. Podle hlavní ekonomky OECD Laurence Boonové teď světoví ekonomové stáli před situací, kterou ještě nikdy nezažili.

„Takovou nejistotu nepamatujeme. Proto jsme tentokrát prognózy museli udělat jinak, než je zvykem. Vybrali jsme dva, podle nás nejpravděpodobnější možné scénáře. Jeden, který odpovídá naší současné situaci. To znamená  akutní fáze epidemie odeznívá, ale taky se může vrátit, což je ten druhý scénář. V obou případech to pro světovou ekonomiku znamená otřes, jaký ještě nezažila,“ řekla Boonová.

Nejchmurnější odhad recese se týká Velké Británie. Její ekonomika se letos podle OEDC propadne o 11,5 %, ale už příští rok by zas měla vykázat růst o 9 %. O něco menší propad čeká země, jako jsou Francie (11,4%), Španělsko (11,1%) a Itálie (11,3%).

Pro Česko důležitá německá ekonomika klesne o víc než 6,5 %, Spojené státy pak o 7,3 %. A to jen pokud nepřijde druhá vlna pandemie. 

Pokles české ekonomiky by podle OECD měl být 7,92 %, odhad nezaměstnanosti je 3,9 %.

OECD odhaduje i následný růst nezaměstnanosti. Nejhorší pro Španělsko, kde by mohla být až 22% nezaměstnanost už na konci letošního roku, a to jen v tom lepším případě. 

Druhá vlna? To by bylo zlé...

Pokud přijde druhá vlna, vrátí se karanténní opatření a útlum ekonomiky. V tom případě by se světová ekonomika ještě letos propadla o 7,6 %. K růstu by se zřejmě globální ekonomika vrátila až v příštím roce a ten by měl být jen 2,8%. Růžový ale není ani „lepší“ scénář, kdy OECD počítá s propadem světových ekonomik o 6 %.

Čtěte také

„Jsme uprostřed globální a možná vůbec té nejglobálnější kombinované krize: zdravotní, ekonomické i sociální. Odhadujeme, že světová ekonomika se propadne o 6 %. Za celých 60 let od vzniku OECD jsme s tak chmurným odhadem nepřišli,“ oznámil generální tajemník organizace Angel Gurría.

Pokud svět dostane pandemii pod kontrolu, mohl by příští rok zase začít až 5,2% růst. Hlavní ekonomka Boonová dál uvedla, že na konci roku 2021 převýší pokles tržeb jakoukoli předchozí krizi za posledních sto let, tedy kromě let válečných. To bude mít vážné a dlouhodobé důsledky pro lidi, firmy i vlády.   

Poslechněte si celý přehled prognózy OECD od Heleny Berkové.

Spustit audio

Související