Ohlédnutí za Festivalem bollywoodského filmu: Dhoom 2 (Úder 2)

23. říjen 2007

Na tento film jsem byl spíš zvědavý, než že bych se vyloženě těšil. Přeci jenom: žánr akční kriminálky v bollywoodském podání nebyl kombinace, kterou bych si úplně dokázal představit. Možná právě proto mě výsledek tolik potěšil. UVNITŘ TRAILER!

Děj začíná kdesi v Namibijské poušti v jedoucím vlaku, kde si (pravděpodobně britská) královna hraje s dětmi na zloděje a policajty. Hned mě zarazilo, že královnu hraje namaskovaný muž, i fakt, že si děti během hry dávají na hlavu korunovační klenot. Pak ale královskou korunu ukradne skutečný zloděj převlečený za královnu (na vlak skočí padákem), jen aby se svým lupem vylezl na střechu vlaku a tam ukázal svou sličnou tvář. Ve chvíli, kdy tento "zloděj-hrdina" odráží střely a sráží z vlaku britské agenty skládacím surfovacím prknem pro písek, jsem rezignoval na veškerou logiku a film už jen konzumoval se vším, co přišlo dál.

A nebylo toho málo. Děj plný policejního pátrání po nepolapitelném, tajemném a velmi schopném zloději (mistru maskování, techniky, tance a tělocviku) je spíše jen pozadím pro různé kaskadérské, komediální, taneční, a dokonce vědecko-fantastické dovádění před kamerou.

Dhoom 2 (Úder 2)

Vydařená úvodní taneční scéna v prostředí opuštěné továrny mi dodala tu správnou bollywoodskou náladu. A jede se dál... skok s motorkou na pirátskou loď, plavba na vodním skútru pod vodou, další skok na loď, pistole s nekonečnem nábojů, výbuchy a výbuchy, a to vše jen jako ochutnávka na začátek. Ve filmu nechybí honička na motorkách , útěk na kolečkových bruslích, magnetická ruka (přitáhne i hliník!), dálkově ovládaný robot nebo "převlek za sochu". V asi nejsilnější scéně filmu spolu hlavní hrdinové dokonce "hrají" ruskou ruletu.

Hlavními hvězdami filmu jsou bezesporu charismatický Hrithik Roshan (Aryan), střídající velmi dobře provedené převleky, a stále krásná Aishwarya Rai (Sunehri). I když právě Aishwarya předvedla ve filmu asi nejhorší výkon (basketbal v dešti), její tanec na píseň Crazy Kiare to bohatě vynahrazuje. Pro mě je to zatím nejhezčí bollywoodská taneční scéna, co jsem kdy viděl. Abhishek Bachchan v roli chytrého a drsného poldy (Jay Dixit) moc přesvědčivý není, ale příliš to nevadí, protože většinou od něj odvede pozornost jeho neschopný, pitvořící se parťák Uday Chopra (Ali Akbar). Bipasha Basu svoji dvojroli drsné policajtky a usměvavého dvojčete zvládá s přehledem, stejně jako tanec a ty správné sexy pohledy.
Taneční scény jsou nadprůměrné, a to asi hlavně díky choreografii. Každá je v jiném prostředí a jiném stylu jak kostýmově, tak hudbou. Rychlý střih jim dodává stejnou dynamiku, jakou má celý film. Slabý taneční výkon Abhisheka Bachchana se na začátku vcelku daří zamaskovat střihem a choreografií, ale když ke konci tančí vedle Hritnika, působí to skoro až směšně. I Uday Chopra s tělem z posilovny působí při tanci dost nepřirozeně, ale k jeho roli to asi tak nějak patří.

Dhoom 2 (Úder 2)

Hudby ve filmu moc není, většinou se opakuje pořád stejný motiv. Ale těch 5 písní soundtracku je dost výrazných a příjemných na to, aby se daly poslouchat i bez obrazového doprovodu.

Dhoom 2 (Úder 2)

Co napsat závěrem? Film Dhoom 2 lze doporučit jak fandům Bollywoodu, tak i normálnímu publiku. Zábavy (plánované i neplánované) je v něm rozhodně dost.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD

Dhoom 2 (Úder 2) Indie 2006

Režie: Sanjay Gadhvi, scénář: Vijay Krishna Acharya, námět: Aditya Chopra, hudba: Pritam

Hrají: Hrithik Roshan (Aryan/Mr. A), Abhishek Bachchan (ACP Jai Dixit), Aishwarya Rai (Sunehri), Bipasha Basu (ACP Shonali Bose / Monali Bose), Uday Chopra (Ali Akbar), Rimi Sen (Sweety Dixit)

Spustit audio