Ohlédnutí za Festivalem bollywoodského filmu: Jhoom Barabar Jhoom

6. listopad 2007

Nezbytná úvodní taneční scéna mě tentokrát vyloženě překvapila. Možná to bylo tím, že se odehrává na Londýnském vlakovém nádraží, ale zcela jistě tím, že v ní účinkuje Amitabh Bachchan. Tento postarší, ale velmi charismatický pán, je známý z mnoha vážných rolí, ovšem tentokrát je nastrojen jak cikánský baron s kytarou v ruce, a kudy projde, všechno kolem roztancuje (název filmu by se dal přeložit i jako - tancuj, tancuj vykrůcaj :). Při pohledu na něj prostě nebylo možné se neusmívat, a kdykoliv se pak znovu objevil na plátně, jakoby celé kino nakazil veselostí a nadšením. UVNITŘ TRAILER!

Samotný příběh, který se následně začal odvíjet, je v zásadě prostý. Rikki Thukral (Abhishek Bachchan) s image sebevědomého šmelináře potká na nádraží Alviru Khan (Preity Zinta), a bez ohledu na její protesty se s ní dá do řeči. Zjistí, že oba čekají na příjezd stejného vlaku, aby vyzvedli svoje přijíždějící snoubence. Rikki vypráví příběh zasnoubení se s manažerkou hotelu Ritz v Paříži Anaidou (Lara Dutta). K jejich seznámení došlo v tu samou noc, kdy zemřela princezna Diana. Rikki říká: "v den, kdy dvě lásky zemřou, narodí se jedna nová" a možná právě romantika těchto slov, přiměje Alviru změnit názor na celou situaci. Sama pak vypráví příběh vlastního zasnoubení, a tentokrát v něm hlavní roli hrají padající model Supermana v muzeu, a pohledný právník Steve Singh (Bobby Deol), který z celé situace vytříská miliony liber i snoubenku.

Vlak, na který Rikki i Alvira čekají, má už dvě hodiny zpoždění, ale jim to v nečekaně příjemném hovoru i na menší procházce rychle uteče, až dojde na překvapivě obtížné loučení. Ještě si vymění telefonní čísla - co kdyby bylo potřeba se čistě obchodně spojit - a každý zvlášť utíká k vlaku, tak aby se nepotkali. A mají k tomu dobrý důvod - oba dva si své snoubence vymysleli. Místo snoubenců vyzvedávají kamarády, a v trochu melancholické náladě paralelně směřují k domovům.

Jhoom Barabar Jhoom

Ovšem žádný z nich nechce odhalit svůj podvůdek, mají přece svoji hrdost. A navíc ani ve skutečném životě věci nefungují tak snadno, jak by mohly. Proto, když nakonec dojde k tomu osudovému telefonátu ("To jsi ty? Já asi vytočila špatné číslo."), a na obzoru je setkání, oba zatvrzele trvají na svých smyšlenkách. Jenže kde teď sebrat snoubence a snoubenku? Předloha pro Steva se jmenuje Satvinder, který pracuje jako optik, a ke spolupráci je prachsprostě donucen. Skutečná Anaida se jmenuje Laila, a vydělává si jako lehká děva - takže její spolupráce je jen otázkou peněz. Závěrečnou konfrontaci, stejně jako závěr filmu si už lze snadno představit...

Jhoom Barabar Jhoom

Tance je ve filmu dost a dost, a každá scéna má vlastní styl, prostředí, kostýmy i odpovídající choreografii. Ať už se tančí na nádraží, v muzeu, v soudní síni, v ulicích Paříže, nebo na "diskotéce" - vše je podáno s nadsázkou a humorem, aniž by to nějak snížilo kvalitu scén. Preity Zinta i Lara Dutta tančí výborně, Bobby Deol se nenechá zahanbit, a kupodivu i Abhishek Bachchan předvádí velmi slušný výkon (na rozdíl od filmu Dhoom 2). Hudba je výborná a patří mezi ty, které si člověk začne broukat, ani neví jak.

Jhoom Barabar Jhoom

Celé by se to asi dalo nazvat romantickou komedií. Ale zatímco u ostatních bollywoodských filmů mám občas tendenci smát se i při vážných scénách, tady to nehrozilo, neboť vážné tu nebylo nic. Rozhodně také musím vyzdvihnout herecký výkon Abhisheka Bachchana, kterému komediální role vyloženě sedla. V celém filmu jsem neregistroval jediné hluché místo nebo chybu, a snad jen těch 138 minut bylo trochu moc, alespoň na sezení v kině. Nakonec jsem odcházel s nadšením a s odhodláním pořídit si tento film na DVD. Vřele doporučuji.

Jhoom Barabar Jhoom

Související odkazy: oficiální stránky filmu, soundtrack

Jhoom Barabar Jhoom, Indie, 2007

Scénář a režie: Shaad Ali Sahgal, kamera: Ayananka Bose, produkce: Aditya Chopra, hudba: Shankar-Ehsaan-Loy

Hrají: Abhishek Bachchan, Bobby Deol, Preity Zinta, Lara Dutta

Spustit audio