Ohlédnutí za Festivalem bollywoodského filmu: Krrish

29. říjen 2007

Indie je barvitá, a plná překvapení, ale nikoho asi nepřekvapí, že země s tak obrovskou popularitou filmu zatouží po vlastním maskovaném superhrdinovi. A ten přišel. Je supersilný, je superrychlý, je superpohledný, umí tančit - a protože mu babička dobře radila, aby svoje schopnosti neukazoval lidem, nosí masku. Snad jen mezi západními superhrdiny by mu asi trochu kazila image jeho lehká naivita. V Indii to ale jistě nehrozí. UVNITŘ TRAILERY!

V první polovině filmu sledujeme malého a posléze dospívajícího Krishnu Mehru (Hritnik Roshan), jak šťastně dovádí v odlehlých horách. Běhá rychleji než kůň, šplhá obratněji než opice, a skáče jak veverka poletucha. Na zapískání se k němu sletí ptáci, ale ostatní děti si s ním, pro jeho schopnosti, nechtějí hrát. Krishnovým jediným žijícím příbuzným je babička, která ho vysoko v horách vlastně skrývá před světem. Její syn a Krishnův otec totiž vlastním životem zaplatil poznání, že velký talent je i velkým lákadlem, aby ho nějaký zlý člověk zneužil.

Sám Krishna však netuší nic, a tak šťastně, i když izolovaně, prožívá svoje mládí uprostřed přírody. Do toho přímo po hlavě spadne krásná dívka Priya (Priyanka Chopra) s padákem, a Krishna jí zachrání život. Tím se ovšem všechno mění. Během týdne, stráveném společně s Priyou a jejími přáteli ze Singapuru, odhalí Krishna ostatním svoje superschopnosti, a také se zamiluje. Cesta do Singapuru je nakonec logickým vyústěním...

Logo

Tady se rozjíždí kolotoč triků, akčních, bojových i milostných scén - ale leckteré jak kdyby byly vystřiženy z notoricky známých Hollywoodských filmů. Samotná hlavní vědecko-fantastická zápletka (nahlížení do budoucna) mi také přijde silně inspirovaná konkurencí. Co ale filmu chybí na originalitě, dohání atmosférou. Několikerý potlesk hlavnímu hrdinovi během promítání filmu je něco, co jsem třeba v Čechách ještě nezažil.

Logo

Tance ve filmu není nijak málo a všichni herci se opravdu snaží, ale těžiště podívané v nich rozhodně není, a podle toho zanechají dojem. Prostě tanec není to, co by si člověk vybavil při vzpomínce na film. Také hudba je na tom podobně.

Krrish je údajně nejdražší film z dosavadní bollywoodské produkce (tedy asi i nejdražší na světě), i když já jsem si z kina nějaký výrazný dojem nákladnosti neodnesl. Spíš mě zaujalo obrovské nasazení Roshana Hritnika, ze kterého vysloveně tryskala energie. Ukázky bojových umění ho musely stát spoustu tvrdého tréninku a jedna kaskadérská scéna ho údajně málem stála život.

Logo

Vzato kolem a kolem, nepovažuji Krrish za nějak zvlášť kvalitní film, ale jeho zhlédnutí v kině byl rozhodně zážitek, který si co do zábavnosti nezadá s hollywoodskými trháky a co do atmosféry je i předčí.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD, hudba z filmu

Krrish akční / dobrodružný / romantický / sci-fi, 2006

Režie: Rakesh Roshan

Hrají: Rekha, Hrithik Roshan, Priyanka Chopra, Naseeruddin Shah, Sharat Saxena, Preity Zinta

Spustit audio