Ohořelé vraky aut z války na Ukrajině poutají pozornost na Lannově třídě v Českých Budějovicích

21. říjen 2022 09:56

České Budějovice jsou teprve druhým tuzemským městem po Praze, kde jsou k vidění ohořelé vraky aut z války na Ukrajině. Tři torza stojí na Lannově třídě u budovy krajského policejního ředitelství. Přináší přímé svědectví z této válkou zasažené východoevropské země.

Vraky jsou dovezené přímo z bojiště na Ukrajině. „Příběhy majitelů aut se lidé dozví z audionahrávky, kterou namluvil Mikuláš Kroupa, ředitel Paměti národa. Všechna tři auta jsou z Irpině a jsou civilní, rodinná. Každé auto nese svůj příběh, příběh rodiny, která ho vlastnila,“ řekl ředitel jihočeské pobočky Paměti národa Tomáš Trantina.

K vidění je například vrak poměrně luxusního kabrioletu. „Majitelem byl jednatel velké firmy, který si takové auto mohl dovolit. Pak měl ještě jedno civilnější, se kterým se mu podařilo utéct na západ, díky tomu přežili on i jeho těhotná žena,“ doplnil ředitel regionálního rozvoje společnosti Post Bellum a spoluautor výstavy Martin Kroupa.

Jednou z prvních kolemjdoucích, která si prohlédla výstavu na Lannově třídě, byla Ilona Konopová Kočerová. „Když jsem šla poprvé okolo, říkala jsem si, co je to za moderní umění, pak jsem zjistila, že to je z Ukrajiny v dnešní době. Myslím si, že je dobře tohle ukazovat, abychom si uvědomili, že se to týká i nás,“ komentovala.

Vraků si při procházení Lannovou třídou všimla i paní Olena, která pochází z Ukrajiny a v Česku žije od roku 1999. Torza aut pozorovala se slzami v očích. Rodiče má v oblasti nedaleko Rusy okupovaného Chersonu a komunikace s nimi je momentálně složitá. „Mají zablokované sítě, takže jen jednou za týden chodí ke kamarádce připojit se k internetu. Nedovolám se jim, to prostě nelze,“ popsala.

Výstava vraků aut z ukrajinské války zůstane v Českých Budějovicích minimálně do 6. listopadu. Poté by se měla přesunout i do dalších českých měst.

Spustit audio

Související