Okresní soud v Náchodě potrestal matku školáka za fyzické napadení učitelky. Žena vinu přiznala

8. únor 2024 09:10

Za fyzické napadení učitelky potrestal Okresní soud v Náchodě matku školáka. Ta loni v říjnu ve vestibulu školy učitelce před dětmi vytrhla chomáč vlasů a udeřila ji do zad, pedagožka skončila na více než dva týdny v pracovní neschopnosti. Útok následně pokračoval vulgárními urážkami ředitelky školy. Soud tak potvrdil rozsudek ze zkráceného řízení, proti kterému obžalovaná podala odpor.

Podle rozhodnutí soudu má žena odpracovat 260 hodin obecně prospěšných prací a navíc učitelce zaplatit za nemajetkovou újmu a ušlý výdělek více než 57 tisíc korun.

Čtěte také

„Klientka uznala vinu, omluvila se, říká obhájce matky školáka David Zdeněk, který současně připomněl, že důvodem konfliktu měla být obava ženy o zdraví jejího syna. Ten doma tvrdil, že po něm učitelka při tělocviku hodila volejbalovým míčem. „Uznává, že svoji reakci přehnala. Byla ale motivována úzkostí a strachem o své dítě. Chlapec má přitom podle vyjádření obhájce po incidentu dlouhodobě problémy s loktem pravé ruky.

Způsob, jak situaci řešila, je ale podle státního zástupce Vladimíra Štěpánka neakceptovatelný. „Na celé věci mi zejména vadí to, s ohledem na posouzení trestnosti jednání obžalované, kde se onen incident odehrál. Tedy na půdě školy, kdy děti byly vystaveny stresu a plakaly. Následně vystavily nepřímo stresu i samotnou poškozenou.

Žena vinu přiznala a oběma pedagožkám se nějaký čas po činu omluvila. Omluvu zopakovala i před soudem, proto se průběh samotného napadení probíral v soudní síni jen krátce.

Okresní soud v Náchodě potrestal matku školáka za fyzické napadení učitelky

O to víc se řešila výše nemajetkové újmy - tedy částka 50 tisíc korun. Zbylých zhruba 7 a půl tisíce korun je jasně vyčíslená suma, o kterou učitelka přišla kvůli pracovní neschopnosti. „Domníváme, že to skutečné újmě, kterou utrpěla poškozená, neodpovídá, říká obhájce matky školáka David Zdeněk.

Čtěte také

U soudu byla řeč také o majetkových poměrech odsouzené sedmatřicetileté ženy. Ta je od roku 2003 vedena na úřadu práce jako nezaměstnaná, uváděla, že žádné další příjmy nemá.

To ale rozporovala zmocněnkyně napadené učitelky. Soudu předložila důkazy o tom, že žena inzeruje na internetu lepení a prodlužování řas, má i potřebný certifikát. Podle zmocněnkyně činnost provádí, svědčí o tom třeba i reakce zákaznic na sociálních sítích. Navíc je žena majitelkou domu i osobního auta.

Soudce Pavel Ruml k tomu přihlédl, podle něj je výše nemajetkové újmy adekvátní. Při odůvodnění rozsudku zmínil, že k napadení došlo nečekaně, zezadu, na veřejném místě, tedy tam, kde by se učitelka měla cítit v bezpečí. Navíc šlo o ublížení na zdraví s léčením.

Také proto potvrdil rozsudek ze zkráceného řízení. „Za dobu své soudní kariéry, kdy soudím od roku 2003, jsem obdobný případ nezažil.“

Okresní soud v Náchodě potrestal matku školáka za fyzické napadení učitelky

Odsouzená žena i napadená učitelka se k případu odmítly vyjádřit. Po incidentu náchodská radnice zpřísnila bezpečnostní opatření ve školách zřizovaných městem. Přibyly další kamery, na bezpečnost v budovách častěji dohlíží pracovníci škol a ke školám také mnohem častěji míří i strážníci městské policie.

Spustit audio

Související