Omáčka ze smržů podle receptu z hájovny

Nejen na Smržovce se v dobách našich babiček chodilo na smrže. Houby s výraznou chutí vylepšovaly řadu jídel.

Ingredience
  • 25 dkg smržů
  • 4 dkg másla
  • 1 malá cibule
  • lístek estragonu, nebo libeček
  • 4 dkg strouhanky
  • 1/5 l hovězího vývaru
  • 2 lžíce smetany
  • sůl

Očištěné smrže nakrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle podusíme jemně pokrájenou cibuli a houby, přidáme sekaný estragon, nebo libeček. Když jsou houby měkké, vmícháme do nich strouhanku. Takto připravenou směs osolíme, přidáme hovězí vývar, povaříme a zlepšíme přidáním smetany. Omáčku podáváme na vařená masa, ale i pečeně, nebo můžeme podávat pouze s houskovými knedlíky bez masa.