Opoziční pokus

7. únor 2007

Sociální demokraté minulý týden takříkajíc "prošvihli" jednu z prvních možností ukázat se jako tvrdá opozice, když se jich přihlásilo jen málo k tomu, aby v rámci interpelací trápili vicepremiéra Čunka "půlmiliónovými" otázkami. Přihlášek totiž bývá víc než by se dalo časově zvládnout a tak se podle zvyku losuje.

0:00
/
0:00

Pokud tedy některá strana chce příslušného ministra skutečně "podusit", musí se z jejích řad sejít značná suma dotazů v zájmu počtu pravděpodobnosti vysolovaných. Poslanců ČSSD se však hlásilo relativně málo a tak bylo také jen pár vylosovaných a navíc spíš rozpačitých. Takže si Jiří Čunek mohl aspoň pro tuto chvíli oddychnout. Vypadalo to, že po osmi letech v roli buď jediné, anebo nejsilnější vládní strany ČSSD zapomněla jak se chovat bez podílu na moci.

Tento týden přišla s větším kalibrem, byť nešlo jen o bývalého vsetínského starostu, podezřelého z úplatkářství. Navrhla totiž na středu svolání mimořádné schůze dolní komory s několika body: vedle Čunka se na ní mělo rokovat o evropské ústavě, americkém úmyslu vybudovat na našem území radar coby součást protiraketové základny a konečně o ustavení vyšetřovací komise ke známé aféře s únikem informací z takzvané Kubiceho zprávy. Čili šlo o pokus masivně kritizovat mladý Topolánkův tým. ČSSD i komunisté asi tušili, že návrh neprojde, ale pak aspoň budou moci říct, že není zájem opozici informovat a vést věcný dialog.

Vládní koalice sice jistě ví, že především kolem radaru se diskusi nevyhne, ale zřejmě se na ní chce lépe připravit. A možná také čeká, jak se bude vyvíjet postoj k protijadernému deštníku v sousedním Rusku, odkud zatím zněly dost silácké řeči vojenských funkcionářů, ale především prezidenta Putina. Ten bude ovšem zanedlouho hostit v Moskvě českého prezidenta a možná, že se na Václava Klause už tolik mračit nebude, neboť mezitím Američané mohou tiše podnikat nějaké kroky k ruskému souhlasu.

ODS, lidovci a i zelení také vědí, že žádná sněmovní vyšetřovací komise nikdy vlastně nic nevyšetřila a když přece jen, odeznělo to vždy do ztracena. Komise jsou obsazeny podle poměrného systému a tak je možnost zablokovat různé form

O případu Čunek poslanci vládních stran zřejmě také nechtěli mluvit, protože k tomu ani nemohou mít co říci. Senát zrovna dnes vicepremiéra vydal ke stíhání, platí presumpce neviny a na tahu je tedy policie. A konečně pokud jde o euroústavu, ani k té se trojkolaice zatím nechce ve sněmovním plénu vyjadřovat, dokud si sama nevyjasní jaký vlastně zaujme postoj. Připomeňme, že prezident Klaus, premiér Topolánek i místopředseda vlády pro evropské záležitosti Vondra prozatím hovoří o tom, že na starou ústavu je třeba zapomenout a vypracovat, prý jednodušší nový dokument. Což sdělili při nedávné návštěvě i německé kancléřce Merkelové, která coby hlava předsednické země unie míní debatu o ústavě znovu plně rozhýbat. Jak Německo, tak většina členských zemí prozatím trvá na původním textu, v němž však jsou však zřejmě přípustné škrty i vpisky. Ve vládním programovém prohlášení se ovšem o ústavě nemluví a lidovci i Zelení mají pocit, že na toto téma doposud zní jen hlas ODS. Topolánek navíc pověřil spolustranického europoslance Jana Zahradila, vysloveného odpůrce ústavy, aby za českou stranu s Vondrovým náměstkem Šedivým monitoroval hovory Merkelové s představiteli ostatních evropských zemí. Oběma menším vládním stranám vadí, že Zahradil nemá žádný širší vládní mandát. A zrovna na středu bylo ostatně k evropské ústavě naplánováno jednání lídrů vládních stran. Těsně před ním diskutovat na téže téma s opozicí se politikům trojkolaice nemohlo chtít ani v nejmenším.

Nakonec vše dopadlo podle očekávání, vládní strany konání schůze nepodpořili a stačilo jim k tomu jen devadesát šest hlasů. Sociální demokraté i komunisté o rokování příliš nebojovali a nebyli v dolní komoře ani v plném počtu. A premiér mohl klidně říci, že sociální demokraté dnes volají po informovanosti parlamentu, i když sami nic podobného ve vládní pozici nedělali. Na to se budou názory samozřejmě různit, i když příklady k Topolánkově tvrzení by se jistě daly nalézt.

Ale koalice má v jedné věci pravdu určitě - témata radaru i euroústavy si musí nejprve vyříkat sama mezi sebou. Spěch tu není opozici vůbec k ničemu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio